Átadták az idei kenyérverseny díjait

Agro Napló
Ismertették a Magyar Pékszövetség IX. termékversenyének díjazottjait. Az idei nyerteseknek – az augusztus 20-át megelőző napon – a szövetség fennállásának 30. évfordulójára rendezett ünnepségen, Budapesten adták át az elismeréseket.

Nagy István agrárminiszter rendkívül nagy megbecsüléssel szólt a magyar pékek munkájáról, akik az elmúlt három évtizedben megújították a szakmájukat, a magyar sütőipart. Ennek eredményeként fejlett technológiát vezettek be az iparágban, bővítették a termékkínálatot és az egészséges termékek részarányát növelve, a fogyasztói szokásokat is kedvező irányba befolyásolták. A hazai pékek tevékenyégét elismerően úgy összegezte a tárcavezető: „ ha kenyér van, minden van”.

Felhívta a jelenlévők figyelmét arra – tette közzé az Agrárminisztérium (AM) honlapja –, hogy ebben az évben is biztosított az ország kenyere. Az országos 5,28 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva pedig bőven jut exportra is, a 2,5-3,0 millió tonnás belföldi igény mellett.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a szövetség tagjai – a vállalkozások a sütőipari kapacitás mintegy 60-65 százalékát teszik ki – az utóbbi időben azt tapasztalják, ami számukra igen fontos: a pékek munkáját egyre inkább elismerik a fogyasztók és a döntéshozók is.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett kenyérverseny pedig azt mutatja, hogy az innováció és a hagyomány kéz a kézben jár a sütőiparban – mondta a szakmai szervezet vezetője. A szövetség elnöke emlékeztetett: az idei versenyre több mint ötven kenyeret neveztek a pékek. A kétfordulós verseny döntőjében 15 kenyeret bírált el a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi, nyolcat az innovatív kategóriában.

Szent István-napi kategóriában első díjat kapott a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúság házi kenyere, második lett a nyíregyházi Vela Kft. Kárpátok kenyere, harmadik lett a budapesti Szega Camembert Kft. Magyariak kenyere.

Innovatív kategóriában a solymári Hel Pékség Kft. rozmaringos burgonyás cipó terméke nyert, második helyezett a szigetszentmiklósi Gere István Sütödéje Kft. paradicsomos kenyérke terméke, harmadik a budapesti Szega Camembert Kft. illatos rozskenyere lett.

Az ünnepségen Vitális Gábor vikárius megszentelte a nyertes kenyereket – tartalmazza az ismertetés.

Fotók: Pelsőczy Csaba
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!