MENÜ

Átadták az Év Digitális Faluja díjakat

Agro Napló 2021.09.22.

„Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal; azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség XXI. századi megoldásokkal történő létrehozásáért” – fogalmazott Feldman Zsolt szeptember második felében „Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségén, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Oktatási Központjában Budapesten

Fotó: Vermes Tibor

 

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a zsűri elnöke köszöntötte azt az öt kistelepülést, amely eredményesen pályázott a Digitális Jólét Program pályázatán. Mint fogalmazott, egy kistelepülésen élő számára a megfizetett munkahely, az ott elérhető szolgáltatások színvonala mellett fontos a lakóhelyük által nyújtott élet minősége. A kiválasztott települések a technológia lehetőségeit kihasználva teremtenek élhetőbb lakókörnyezetet, hoznak létre más települések számára is példaként szolgáló megoldásokat a közösség igényeire építve.

Az államtitkár a fenntartható épített és természeti környezet kategóriában a Zala megyei Nagypáli településnek díjat is adott át, akik a helyi energiaforrásokra építve, azokat digitális rendszerek segítségével optimalizálva hoztak létre egy olyan fenntartható energiarendszert, amely révén a kistelepülés mindent megtesz a maga energiafogyasztáshoz kapcsolódó környezetterhelésének csökkentésére. Örömtelinek nevezte, hogy egy kisebb közösség is megtalálja azokat a megvalósítható eszközöket, amellyel hozzá tud járulni egy fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez.

A díjakat idén először osztották ki a digitális innovációt alkalmazó, 5000 fő alatti települések képviselőinek. Alsómocsolád, Nagypáli, Füzérradvány, Rábapordány és Bakonysárkány az idei díjazott. Öt kategóriában hirdettek győztest: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma és a Digitális Jólét Program különdíját kapták meg a teljesítményük alapján nyertes települések.

 

am_az_Év_digitális_faluja_kép_14-k

Fotó: Vermes Tibor

 

Magyarország gazdaságilag növekvő, a vállalatok számára optimális környezetet biztosító, az innováció területén folyamatosan fejlődő ország - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián kedden Budapesten, ahol először adták át az "Év digitális faluja"-díj elismerést.

Nagy Balázs a Civitas Sapiens '21 Okos Város Konferencián kiemelte – számolt be a helyszínről az MTI –, hogy a visegrádi országok és az egész térség jelentősége egyre jobban növekszik, Közép-Európa erősödik, versenyképessége javul, gazdasági teljesítménye nő, így a térség a kontinens gazdasági motorjává vált.

Aláhúzta, az Ipar 4.0, a robotizáció, a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság, a smart technológiák robbanásszerű terjedése azonnali válaszokat követel. Úgy vélte: Közép-Európa képes arra, hogy eredményes válaszokat adjon a kor technológiai kihívásaira és az innováció terén is mintává váljon. "Minden adott ahhoz, hogy sikerre vigyük a térséget" - hangoztatta a helyettes államtitkár.