Átadták a Magyarok Kenyere program adományait

Agro Napló
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program adományozó ünnepségét Martonvásáron, az Agrártudományi Kutatóközpontban rendezték meg ez év  november 4-én; idén – több mint 8 ezer határon inneni és túli magyar gazda jóvoltából – mintegy 1100 tonna terményadomány gyűlt össze, ami csaknem százezer rászorulóhoz kerül majd – közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárkamara (NAK) a szervezők nevében.

Az ünnepségen Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége ismét fővédnökként üdvözölte a résztvevőket, és örömmel egészítette ki a szervezők lisztadományát a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekeknek szánt ajándékcsomaggal. 

Az esemény anyaországi és külhoni vendégeit Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte, méltatva a program fejlődését, amely alig egy évtized alatt – országhatárokat és kontinenseket átívelve – a világ magyarságának közös ünnepévé vált.

A szervezők képviseletében Győrffy Balázs, a NAK elnöke rámutatott: a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát megmozgató, Magyar Örökség-díjas program 2021-ben is sikerrel zárult, hiszen a búzaadományok mennyisége meghaladta az 1000 tonnát. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a határon túli adományozás jelentőségét emelte ki, megköszönve a közel 5 ezer határon túli magyar gazdának az adományát. A diaszpóra magyar közösségei szintén egyre intenzívebben kapcsolódnak be a programba, ami aláhúzza annak fő üzenetét, hogy „egy kenyéren vagyunk…”

Böjte Csaba testvér, ferences rendi szerzetes a rendezvényen mondott köszönetet az adományokért, amelyből több tíz tonnányi liszt és egyéb termény segíti az általa működtetett gyermekotthonok lakóinak ellátását. Emellett sok száz határon inneni és túli szociális intézménynek szintén jut adomány idén is a Magyarok Kenyere programban. A megadományozottak között van például a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Szent Erzsébet Társulás, a nagydobronyi gyermekotthon és az erdélyi Csibész Ifjúsági Alapítvány is.

A Marton Genetics cégcsoport fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, ennek szellemében csatlakozott idén a Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz és ajánlott fel 10 tonna étkezési búzát, valamint ugyancsak 10 tonna kiváló minőségű búzavetőmagot. Sándorfy András ügyvezető kiemelte, a jelentős mennyiségű vetőmagadománnyal a céljuk, hogy ne csak segélyt adjanak a rászorulóknak, hanem esélyhez juttassák a Kárpát-medencei gazdákat. A kiváló minőségű vetőmagok jelenthetik ugyanis a nehéz helyzetben lévő, elmaradottabb térségekben a mindennapi kenyér biztosításának alapját, amelyek a korszerű technológiák és ismeretek átadásával együtt az önellátó termelési rendszerek kiépítését teszik lehetővé.

Sándorfy András és Böjte Csaba. Fotó: Dr. Balla Zoltán

A Magyarok Kenyere program az elmúlt több mint egy évtized alatt folyamatosan fejlődött, és a jövőben is bővül. Egyebek közt már pénzadományok, illetve a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával is lehet segíteni a célkitűzések elérését. Továbbá vetőmag- illetve egyéb terményadományok, valamint a szervezőknél felhalmozott tudásbázis felhasználásával komplexebb támogatást is nyújt a rászorulók számára – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezdődik az idei Magyarok Kenyere program

Kezdődik az idei Magyarok Kenyere program

Az idén is útjára indítják a szervezők a tíz éves múltra visszatekintő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot – közölte a Magyar Gazdakörök é...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!