Átadták a kaposvári cukorgyár új, hatvanezer tonnás cukorsilóját

Agro Napló
Hárommilliárd forintos beruházás – A gyár kapacitása néhány éven belül 150 ezer tonnára nőhet


Kaposvár, 2013. november 19. – Kedden ünnepélyesen átadták a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának új cukorsilóját. A hatvanezer tonna cukor tárolására alkalmas hipermodern létesítmény hárommilliárd forintos beruházással készült. A kaposvári cukorgyár az ország egyetlen működő cukorgyára, amely évi 105 ezer tonna cukrot gyárt, és ezzel a belföldi szükséglet hozzávetőleg egyharmadát fedezi. A vásárlók a cég termékeit „Koronás Cukor” márkanéven vásárolhatják meg a kereskedelemben.

A Magyar Cukor Zrt. az európai cukorpiaci reform lezárulta után fennmaradt egyetlen magyar cukoripari vállalat, amely Kaposvárra összpontosította termelését. A gyárban az elmúlt évtized során folyamatosan növelték a feldolgozási és raktározási kapacitást. Ennek legújabb állomásaként készült el a hatvanezer tonnás, félgömb alakú cukorsiló, amelyet hárommilliárd forintos beruházással, Magyarországon eddig teljesen ismeretlen, új technológiával építettek. A Magyar Cukor Zrt. ezzel a beruházással együtt az elmúlt években több mint tízmilliárd forintot fektetett be Kaposvárott, 2014-ben pedig további ötmilliárd forintból teljesen új csomagolóüzem, szitaállomás és készáruraktár építését tervezi. A tervek szerint a gyár kapacitása néhány év alatt akár 150 ezer tonnára nőhet, s a fejlesztések eredményeképpen a magyar cukorgyárból bizonyos termékeket a szomszédos országokba is tudnak majd exportálni.


Az ország egyetlen cukorgyárában magyar földön termett cukorrépát dolgoznak fel. A vállalat évente 280 gazdálkodóval szerződik, akik 15-18 ezer hektáron termelik az ipari növényt. A jelenleg is zajló, mintegy száz napig tartó, idei cukorrépa-feldolgozási kampányban a kaposvári cukorgyárban közel 800 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel, ami elegendő mennyiség a piacszabályozásban meghatározott 105 ezer tonnás cukorkvóta legyártásához. A gyárban 216 fő dolgozik, akiket a kampány során további száz fő egészít ki.

A Magyar Cukor Zrt. az osztrák Agrana élelmiszeripari csoporthoz tartozik, amely a cukorgyártás mellett a keményítő-, bioetanol- és izocukor-gyártásban valamint a gyümölcslé-ágazatban rendelkezik meghatározó érdekeltségekkel. Az Agrana hét gyárával Közép- és Kelet-Európa vezető cukorgyártója. A csoport leányvállalatain keresztül a cukor, keményítő, bioetanol és gyümölcs termékszegmensekben 26 országban 56 telephelyen van jelen, 8.500 dolgozót foglalkoztat és éves forgalma meghaladja a hárommilliárd eurót.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!