Anyagilag támogatják haszongalamb-tartókat

Agro Napló
Az Agrárminisztérium (AM) fontos törekvése a sokszínű agrártermelési szerkezet megőrzése, melyet a különleges mezőgazdasági termékeket, réspiacokat megcélzó, termelési-tenyésztési alapok újraindításában, minőségi fejlesztésében gondolkodó gazdálkodók támogatása révén is ösztönözni kíván – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a minisztérium a haszongalamb vásárlásához csekély összegű támogatást tesz lehetővé a most megjelent rendelete alapján, ami induló segítséget jelenthet a haszongalamb-tartóknak.

A legalább 400 darab haszongalambot megvásárolt, bejelentett tenyészettel rendelkező állattartók az ez év augusztus 1. és 2020. október 15. között vásárolt állatok után vehetnek igénybe támogatást. A támogatási kérelmek október 1-től október 15-ig, továbbá 2020. május 1-től május 15-ig és 2020. október 1-től október 15-ig a Magyar Államkincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon, postai úton nyújthatók be. A támogatás mértéke a támogatási időszakban vásárolt haszongalamb ellenértékének 75 százaléka, de legfeljebb 6000 forint lehet haszongalambonként. A támogatás igénybevételének további feltételeiről az érdeklődők a Magyar Államkincstár honlapján informálódhatnak.

A minisztériumi közlés megjegyzi: Magyarország a rendszerváltást megelőző évtizedekben vágógalamb-előállításban világviszonylatban a piacvezetők között szerepelt. Az egykor közkedvelt galambhús - a társadalmi változások, valamint az állat modern világunkban keletkezett megítélése miatt - ma ritkán szerepel a magyar családok étrendjében. A galambhússal kapcsolatos fogyasztói attitűd megváltozhat, amelyet segíthet az a tény, hogy a galambhús alacsony zsírtartalmú, koleszterinben szegény, könnyen emészthető és magas vastartalmú élelmiszer, így hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

A vágógalamb-tartás a háztáji gazdálkodás szerves részeként is hasznos, eredményes tevékenység. Emellett az egységes testméretű, magas hasznos húsarányt produkáló, előhűtött galamb kifizetődő exportcikk is lehet, megfelelő piacképes árualap biztosítás mellett – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!