MENÜ

Antibiotikum bejelentő rendszer indult

Agro Napló 2022.01.31.

Az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében idén január végétől az állatorvosoknak havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumról.

 

A kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új elektronikus bejelentő felülete – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság lapunkkal, megjegyezve: újdonság még az is, hogy ezentúl a nagykereskedők is ezen rendszerben adhatják le a forgalmazásra vonatkozó éves beszámolójukat.

A január 28-tól életbe lépő rendelkezés célja, hogy az új uniós jogszabályokkal és a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban segítse az antibiotikum felelős alkalmazását.

Az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról minden év márciusig adnak éves jelentést a nagykereskedők. Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszertermelő állatok esetében havonta (minden hónap 15-dikéig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat) kell benyújtania az állatorvosoknak. Mindkét érintett kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül (upr.nebih.gov.hu) kell megtenni, amelynek kialakításakor kiemelt szempont volt a gyors, egyszerű és felhasználóbarát ügyintézési folyamat megvalósítása.

Az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére.

A bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus „gyakran ismételt kérdések” gyűjtemény elérhető a hivatal oldalán.

A nemzetközi tapasztalatok alapján az új előírások jelentősen hozzájárulnak az antimikrobiális-rezisztencia (AMR) terjedésének visszaszorításához, és ezáltal a köz- és állategészségügy védelméhez – olvasható az ismertetésben.