Alternatív fehérjenövények a gyakorlatban

Agro Napló
Május végén került sor a nagymagvú hüvelyes növények bemutatójára Nyíregyházán. A rendezvény szervezői hagyományteremtő céllal indították a kezdeményezést, a szakmai nap sok érdeklődőt vonzott.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület és a programnak helyt adó Nyíregyházi Kutatóintézet délelőtti programját dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója, Máté János NAK képviselő és Bányai Tibor MSZFE elnökhelyettes nyitották meg. Dr. Gyuricza Csaba előadásában a hazai és nemzetközi fehérjeprogramokat mutatta be. Kiemelte, nagyon fontos látni azt, hogy az európai fehérjemérleg negatív, ezért is szánnak az egyes EU tagországok olyan nagy szerepet a fehérjestratégiáknak. Nincs ez másként hazánkban sem, ahol a szója részbeni helyettesítésére is megoldást keresnek az érdekelt felek. Ennek egyik elengedhetetlen eleme az egyes fajokról, fajtákról való tájékoztatás is. Erről is szól ez a mai nap. – fejtette ki a főigazgató.

Dr. Zsombik László a Nyíregyházi Kutatóintézet igazgatója az egyes fehérjenövények hazai termőterület változásait mutatta be. Jól lehetett látni, hogy a mezőgazdaság vetésszerkezete leegyszerűsödött, sok faj szinte kiszorult a köztermesztésből, pedig lenne helyük a vetésforgóban. Bemutatta a kutatóintézet munkáját is, amelynek során egyértelmű volt, hogy bizonyos fajták jelenleg is elérhetőek a piacon, van belőlük vetőmag. Ám más fajták, a kereslet hiánya miatt, sajnos már nem elérhetőek.

Kovács-Csomor Zsolt a Pannonmag Kft. ügyvezetője a pillangós növények használatáról beszélt, kiemelten a zöldítésben betöltött szerepükről. Két fontos dologra hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy a zöldítésben sajnos nagyon sokan még mindig az olajretek-mustár keveréket alkalmazzák még akkor is, ha a termesztéstechnológiába nehezen illeszthető be. Helyette lehetne kiváló pillangós keverékeket is vetni, minimálissal magasabb, vagy azzal megegyező költségszinten. A másik probléma a hektáronkénti kivetett csírák mennyisége. Sajnos sokan csak „látszatra” vetik a keverékeket, ami gyomosodáshoz és/vagy a talaj kiszáradásához vezet. Egy megfelelő csíraszámmal kivetett pillangós keverék beborítja a felszínt, védi a kiszáradástól, elnyomja a gyomokat és még nitrogénnel is gazdagítja a talajt.

Szabó Roland a Sumi-Agro Hungary Kft. gyombiológusa beszámolt a 2018. évben végzett csillagfürt gyomirtási kísérleteikről. Szemléletes fényképekkel mutatta be az egyes gyomirtó szerek/kombinációk hatását fehér csillagfürt állományban. Mivel a csillagfürt gyomirtása eddig vegyszeresen nem volt megoldott, ezért sokan örültek a 2019-es évre szóló lehetőségnek, hiszen szükséghelyzeti engedéllyel van új megoldás a fehér csillagfürt gyommentesen tartására.

Varga Gábor a Saaten-Union Hungária Kft. képviselője gyakorlati tapasztalatok alapján beszélt a takarmányborsó takarmányozásban való felhasználásáról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sertések takarmányozása esetén a borsó egy életképes alternatíva lehet, hiszen kiválóan beilleszthető az egyes korcsoportok takarmányozásába, így csökkentve a szójától való függőséget.

Kattintson, és tekintse meg a SAATEN-UNION Tudástárát őszi és tavaszi takarmányborsó témában!

Polgár Zoltán a Galldorf Zrt. kereskedelmi igazgatója a világpiaci helyzetet mutatta be a fehérjenövényeket illetően. A szója aktuális piaci lehetőségeiről beszélt, amit jelenleg a kínai sertéspestis járvány óriási mértékben befolyásol. Többek közt emiatt érzékelhető kereslethiány mutatkozik a piacon.

Az előadásokat követően a bemutatóterület megtekintése következett. A parcellák a tavaszi csapadékhiányos időjárás ellenére fantasztikus képet mutattak, sokat segített rajtuk a májusi eső.

A bemutatón a Karcagi Kutatóintézet, a Nyíregyházi Kutatóintézet, a Pannon-Mag-Agrár Kft., a bajorországi Saatzucht Steinach és a Saaten Union Hungária Kft. fajtái voltak megtekinthetőek. Összesen 22 fajta került bemutatásra. A parcellákon őszi borsó, tavaszi borsó, őszi lencse, szöszös bükköny, rozsos bükköny, zabos bükköny, csillagfürt és lóbab fajtákat láthatták az érdeklődők.

A szervezők a jövő évben szálas pillangós bemutatót terveznek. Bízunk benne, hogy e törekvéseket siker koronázza és a hazai fehérjetermő terület csökkenése megáll majd lassan tovább növekszik!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!