MENÜ

Állattartók, figyelem! Kezdődik az adategyeztetés a több tartási hellyel rendelkezők számára

Agro Napló 2020.04.01.

Május 15-ig kell adatot szolgáltatniuk az állatok létszámáról és tényleges tartózkodási helyéről azoknak az állattartóknak, akik tenyészetükre több regisztrált tartási hellyel rendelkeznek – áll a Nébih közleményében.

 

Az állatok naprakész nyomonkövetése a jelenlegi járványhelyzetben kiemelten fontos. A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak.

Az állattartókra vonatkozó, módosított TIR rendelet értelmében egy tenyészethez csak egy tartási hely tartozhat, és az egyedileg nyilvántartott állatok a pontos tartózkodási helyükön kell, hogy szerepeljenek az országos adatbázisban. Azoknál a tenyészeteknél, amelyekhez – a korábbi lehetőséggel élve – több tartási hely tartozott, az állattartóknak adategyeztetési kötelezettsége áll fenn, amelynek során nyilatkozniuk kell minden tartási hellyel kapcsolatban, kívánnak-e ott tenyészetet létesíteni. Szintén a járványvédelmet segíti a nem ENAR köteles fajok esetén azok állatlétszámának bejelentése tartási helyenként.

A pontos adatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) e célra létrehozott elektronikus felületén kell nyilatkozniuk az állattartóknak.

A kötelező adategyeztetés módjáról és a részletes tudnivalókról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.