Állami támogatás járhat a cégeknek a jövő évi béremelés mellé?

Agro Napló
Kompenzálhatja a kormány az alacsony jövedelmezőség mellett működő vállalkozókat, a minimálbér-emeléshez kötődő támogatást a tervek szerint két évig érhetik el a feltételeknek megfelelő cégek – írta a Magyar Idők.

A minimálbér-emelést kompenzáló támogatást kaphatnak jövőre a nehéz helyzetben lévő cégek az államtól. A tervek szerint kibővítenék a munkahelyvédelmi akciótervet, így az igazoltan alacsony jövedelmezőségű vállalkozásoknak két évig járna a támogatás. Erről Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keddi, élelmiszeriparról szóló fórumán - számolt be a napilap.

A kormány tervei szerint jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér, az ajánlott bérminimum összege pedig 25 százalékkal bővülhet, amit a következő évben újabb 8, illetve 12 százalékos béremelés követ majd. Mindezt jövőre 4 százalékos, 2018-ban pedig egy 2 százalékos járulékcsökkentés egészíti ki, ami a vállalkozók terheinek csökkentését segíti.

A helyettes államtitkár szerint az élelmiszeripar az egyik olyan ágazat a nemzetgazdaságon belül, ahol egyre nehezebben találnak munkaerőt a vállalkozások. Idén mintegy 140 ezren dolgoznak az ágazatban, ugyanakkor több tízezer munkahely van betöltetlenül a cégeknél. A legtöbb munkás a húsfeldolgozásból hiányzik, itt több mint négyezer szakembert tudnának alkalmazni a vállalkozások. Ezt követi a malomipar, ahonnan hozzávetőlegesen 3800 szakember hiányzik - írta a Magyar Idők.

Forrás: magyaridok.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!