Állami felvásárlással szüntetnék meg az osztatlan közöst

Agro Napló
Az őszi ülésszakban kerül a képviselők elé az osztatlan közös tulajdon felszámolására készített törvényjavaslat – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Elkészült az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat - jelentette ki az agrárminiszter, aki szerint ennek elfogadása az őszi törvénykezési időszak meghatározó eleme lesz.

A rendszerváltás óta megoldatlan az osztatlan közös tulajdonú földterületek ügye. A probléma Nagy István agrárminiszter szerint több mint egymillió hektár termőföldet és 3,5 millió embert érint. A tárcavezető az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy most elkészült törvénytervezet lényegi eleme, hogy az államnak kellene vásárlóként fellépnie.

Nagy István beszélt arról is, hogy a gazdáknak a kereskedelemben termelődő haszon visszaosztásából is részesülniük kellene. A magyar gazdaság egyik legnagyobb sebezhetőségének nevezte, hogy a piac, vagyis a kiskereskedelmi üzletek nincsenek magyar kézben.

Egy közösségi feldolgozó-üzem felépítése jelenthetne megoldást a szabolcsi alma felvásárlásának ügyére - jelentette ki az agrárminiszter. Legalább akkora üzemre lenne szükség, hogy ármeghatározó tényező tudjon lenni. Úgy vélte: így elérhető, hogy a feldolgozók ne tudjanak összefogni a gazdák kárára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!