2024. április 20. szombat Tivadar

Aktívan segíti a Kormány a délkelet-európai országok uniós integrációját

Agro Napló
Magyarország aktívan hozzájárul Délkelet-Európa EU-integrációs folyamatához, és komoly részt vállal az előcsatlakozási segítségnyújtásból a mezőgazdaság és vidékfejlesztés területén, mondta Feldman Zsolt a Délkelet-európai Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport 7. Miniszteri Ülésén, a szerbiai Kopaonik-ban.

A Szerb Köztársaság Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Minisztériuma és a Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (SWG) által szervezett rendezvényen az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a magyar szakértők folyamatosan jelen vannak mind az uniós finanszírozású projektek keretében, mind a Magyar Kormány és a FAO együttműködésében megvalósuló programok révén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézményeivel 2007 óta összesen 9 ikerintézmény-fejlesztési projekt létrejöttét segítették a délkelet-európai térségben - Horvátországban, Koszovóban, Montenegróban, Macedóniában és Szerbiában. Elsősorban a közös piacszervezés, az agrár-vidékfejlesztési politika bevezetése, a növényvédelem, valamint az élelmiszerbiztonsági és állatjóléti fejlesztések megvalósításban vállalt aktív közreműködést a tárca, fogalmazott Feldman Zsolt.

Hozzátette: a magyar szakértők az előcsatlakozással, valamint a halászati politikával kapcsolatban adták át ismereteket Albániában és Koszovóban, a Magyar Kormány és a FAO partnerségi keret-megállapodásban vállalt kötelezettségek teljesítéseként.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország a délkelet-európai térség szomszédjaként fontosnak tartja, hogy az országaink közötti együttműködés terjedjen ki a kétoldalú mezőgazdasági kereskedelem – különösen az egy-egy országra jellemző prémium termékek kereskedelmének – kölcsönösen előnyös fejlesztésére, emellett az oktatás, képzés, kutatás-fejlesztés és befektetések erősítésére is.

A miniszteri ülés résztvevői várhatóan elfogadják a Kopaoniki Nyilatkozatot, amelyben megerősítik elhatározásukat, hogy továbbra is folytatják a regionális együttműködés fejlesztését a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén. A nyilatkozat meghatározza továbbá, hogy az SWG továbbra is a regionális programokat és projekteket lebonyolító intézmény marad, amely elkötelezett az EU tagállamaiból és intézményeiből, regionális és nemzetközi szervezetekből érkező partnerekkel történő együttműködésre.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!