MENÜ

Aktív magyar részvétel a fenntartható élelmezésért

Agro Napló 2021.07.21.

Magyarország sokoldalúan vesz részt a világélelmezési projektekben és elkötelezett a kitűzött fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében – emelte ki az EMSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Európai és Közép-Ázsiai Hivatala július közepi informális regionális tanácskozásának megnyitóján Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

 

A regionális találkozónak immár hagyományosan Budapest ad otthont évek óta. Bencsik Dávid köszöntőjében hangsúlyozta: a Food Systems Summit (Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója) nemzeti koordinátoraként az egészséges és fenntartható élelmiszer-előállítás és fogyasztás megvalósításáért és jó gyakorlatok bevezetéséért dolgozik.

Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a FAO „Fiat panis” (Legyen kenyér!”) jelmondatának megvalósulását többek között a hazánkban jól működő ösztöndíjprogram és FAO projektek finanszírozása révén – szögezte le a helyettes államtitkár.

 

am_fao_fenntartható_élelmezés_kép_11

 

A rendezvényen az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, a tudományos és civil szférából érkező szakértők vesznek részt, akik áttekintik a FAO eredményeit és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban. A napirenden a FAO fenntartható fejlődési célok elérése érdekében végzett tevékenysége szerepel, megvitatják többek között a családi gazdaságok, a digitalizáció, az értékláncok, a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága, az iskolai étkeztetési programok helyzetét az európai és közép-ázsiai régióban.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és aki egyben a szervezet az európai, valamint a közép-ázsiai regionális képviselője is megnyitóbeszédében szólt a tanácskozás – és egyben térségünk – központi témáiról: a hatékony, ellenálló és fenntartható agrár-élelmezési rendszerekről, a klímaváltozás és a járvány hatásairól, továbbá a vidéki térségekben élő nők és fiatalok helyzetéről.