AKG-kalkulátor és Területmérési Kézikönyv a NAK-tól

Agro Napló
Honlapunkon már elérhető az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási kérelmek benyújtását segítő kalkulátor, illetve a Területmérési Kézikönyv.

Újabb kalkulátorral és kézikönyvvel segíti az AKG és az Ökológiai gazdálkodásra (ÖKO) vonatkozó támogatási kérelmek beadását a NAK. A Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett támogatásokra 2015. november 7. és 2015. december 7. között nyújthatók be a kérelmek.

Az AKG-kalkulátor a támogatási kérelmek beadásához, az egyénre szabott tematikus előíráscsoportok kialakításához nyújt segítséget. A kalkulátor az előírások kiválasztását követően összesíti a várható kifizetési összeget és a környezeti hozzáadott érték pontokat. A program a szántóterületek esetében alkalmazandó támogatás-csökkentéssel (degresszió) is számol. A kalkulátorral az előírások közötti kapcsolatok is megismerhetők: egyes előírások ugyanis csak egy másikkal együtt működnek, vannak viszont olyanok is, amelyek egymást kizárják. A kalkulátorral az előírásokra vonatkozó részletszabályokról is tájékozódhatnak a gazdálkodók.

Az AKG- és az ÖKO-támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen a támogatásba bevinni kívánt területek meghatározása. Ehhez nyújt segítséget a NAK új kiadványa, a Területmérési Kézikönyv. A területek GPS-el lemért körvonalait ábrázoló shape fájlokat, vagy a koordinátákat a támogatási kérelemben rögzíteni kell, a mérési jegyzőkönyvet pedig meg kell őrizni és egy esetleges helyszíni ellenőrzés esetén be kell tudni mutatni. A gazdálkodókra ez a területmérési kötelezettség jelentős terheket ró. A Kamara ezért a Miniszterelnökséggel, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal közreműködve elkészítette a Területmérési kézikönyvet, amely segítséget ad a gazdálkodók abban, hogy a mérésekkel kapcsolatos kötelezettségekről, tudnivalókról részletekre kiterjedően értesüljenek. A kiadvány letölthető a NAK honlapjáról (www.nak.hu), november elejétől pedig a falugazdász-irodákban is elérhető lesz.

A Vidékfejlesztési Program pályázatai iránt érdeklődők a Kamara falugazdászaihoz is fordulhatnak tájékoztatásért.

A NAK korábban kiadott kézikönyvei itt érhetők el.

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!