MENÜ

Akcióterv készült a vaddisznóállomány szabályozásáról

Agro Napló 2021.01.25.

Nemzeti Akcióterv készült a vaddisznóállomány szabályozásáról ugyanis minden tagállamot erre kötelezett az unió afrikai sertéspestis (ASP) stratégiájának tavaly áprilisi módosítása – közölte lapunkkal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

Az akcióterv célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó APS betegséget sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az EU területén. Az Európa-szerte jelentősen megnövekedett vaddisznóállomány fontos szerepet játszik az ASP terjedésében és fenntartásában, éppen ezért a betegség elleni küzdelemben az állomány csökkentése elengedhetetlen. Annál is inkább, mert mindaddig, amíg a betegség jelen van a vadállományban, súlyos kockázatot jelent a házisertés-állományokra, így magára a sertéstenyésztő ágazatra is – mutatnak rá az állategészségügyi szakemberek.

A most megjelent Nemzeti Akcióterv részét képezi Magyarország ASP Mentesítési Tervének – szögezi le a hatósági közlemény, hozzáfűzve: a 2021-2025. időszakra szóló, irányadó dokumentumot a közösségi elvárásokat, valamint a hazai sajátosságokat is figyelembe véve dolgozta ki a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoporton belül működő ASP Akciócsoport. A grémium vegyes összetételének köszönhetően az állategészségügy, a vadgazdálkodás és a vadbiológia szempontjai egyaránt érvényesülnek az elfogadott tervben.

Az akcióterv egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése, hogy a vaddisznó-állománysűrűség 2025. február 28-ig 0,5 vaddisznó egyed legyen négyzetkilométerenként, azaz 0,5 vaddisznó legyen 100 hektáron, vagyis a jelenlegi állomány mérséklődjön. Ennek eléréséhez az eddigieknél jelentősebb szerep hárul az ASP elleni küzdelemben a vadásztársadalomra, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőre, illetve a vadászati hatóságokra – állapítja meg a téma összegzése. Az egyes szervezetekre vonatkozó legfontosabb feladatok és azok határideje elérhető a Nébih weboldalán.

Az akcióterv lényeges újdonsága, hogy bár nagyobb terhet ró az egyes szereplőkre, mindezt egészen újszerű módon teszi. A vadászatra jogosultaknak ugyanis megadja azt a lehetőséget, hogy maguk választhatják meg a terület adottságainak és a saját lehetőségeiknek leginkább megfelelő módszereket, eljárásokat. Emellett mindvégig támaszkodhatnak az akcióterv alapján felállítandó tanácsadói hálózat segítségére.

A Nemzeti Akcióterv következetes végrehajtása elengedhetetlen ahhoz, hogy megállítsuk az ASP terjedését a vaddisznóállományban. A Nébih e munkában minden érintett, de különösen a vadásztársadalom segítségére, tudására számít - húzza alá az összefoglaló. A nemrég elkészült, ötéves időszakra vonatkozó Nemzeti Akcióterv elérhető a Nébih honlapján.