Agrárkamarai kezdeményezésre korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a virágüzletek

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli a kormány döntését, hogy – a köztestület kezdeményezésére a május elsejei hétvégén – péntektől vasárnapig, az anyák napjára tekintettel ideiglenesen, korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a virágüzletek.

A köztestület emlékeztet: a virágtermesztők, -kereskedők számára az anyák napja az egyik legforgalmasabb időpont. Annak érdekében, hogy a dísznövényágazat ezen fontos időszakban ne essen el a bevételeitől, a NAK – a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete kérésére – kezdeményezte a kormánynál a virágüzletek nyitva tartásának meghosszabbítását. A vásárlóknak így minden lehetőségük meglesz arra, hogy eldöntsék, hol szerzik be a növényeket.

A NAK arra biztat mindenkit, hogy a közelgő anyák napján hazai, és így biztosan friss virággal lepje meg édesanyját, szeretteit.

A dísznövényágazat egyike a koronavírus-járvány által leginkább érintett szektoroknak. A NAK ezért gazdaságvédelmi lépéseket sürgetett az ágazat megmentése érdekében – melyek időközben meg is valósultak –, továbbá a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen nyílt levelet tett közzé a piacokat üzemeltető önkormányzatok számára.

Ebben a két szervezet azt kérte, hogy az önkormányzatok ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, és ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás legfontosabb helyszínei.

A dísznövényágazat több mint 100 ezer embernek ad megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd Ft-ot, ennek 70-80 százaléka általában – az idén a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszakban – március 15. és május 30. között realizálódik – olvasható az ismertetésben.

Az agrárminiszter is a hazai virágok vásárlására buzdít

Nagy István arra emlékeztetett: a virágvásárlással számos munkahely megmenthető, a környezet pedig otthonosabbá varázsolható a koronavírus-járvány idején. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, ezért egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon.

Emiatt a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk, a koronavírus-járvány miatt ráadásul a ballagás is elmarad, holott ez az alkalom minden évben nagyon komoly forgalmat jelentett az ágazatnak - közölte a tárcavezető.

Hangsúlyozta: a teljes nyitva tartás ideiglenes visszaállítása a virágárusoknak és a vásárlóknak is nagy segítséget jelent, hiszen az első májusi vasárnapon több idő marad, hogy mindenki megvegye a szeretteinek szánt csokrokat. A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit.

Ezért a kormány döntésének megfelelően a dísznövényekkel foglalkozó munkáltatók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot – emelte ki az agrárminiszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vegyen hazai virágot Valentin-napra!

Vegyen hazai virágot Valentin-napra!

A virágüzletek készülnek a február 14-i a Bálint, azaz a Valentin-napra, forgalmuk ilyenkor a tapasztalatok szerint megduplázódik, ezért is hívja fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!