Agrárkamara: szükség van az egységes kérelem beadási határidejének meghosszabbítására

Agro Napló
Szükség van az uniós agrártámogatási egységes kérelem beadási határidejének meghosszabbítására, mert a múlt évi 132 ezerhez képest az idén május 17-ig - a beadási határidő  lejártáig - csak mintegy 120 ezer kérelmet lehetne beadni - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón. 

Győrffy Balázs hozzátette: a határidő meghosszabbítását indokolja például, hogy a tavalyi beadási határidő öt nappal korábban kezdődött az ideinél, emellett az állattartók április 21-ig nem tudták kérelmeiket beadni. Ezért a NAK üdvözli, hogy az egységes támogatási kérelem szankciómentes beadási határidejét egy héttel, május 23-ig meg kívánják hosszabbítani.

Emlékeztetett: május 1. éjfélig mintegy 62 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók; ez 750 ezer hektár területet jelent. A kérelmekből a falugazdászok 52 ezret nyújtottak be, ami azt jelenti, hogy a gazdák mintegy 80 százaléka a falugazdászok segítségét kéri a kérelem beadásához, mint az elmúlt években.

Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy országszerte komoly károkat okozott a fagy április 2-án, 21-én és 25-én. A fagy főként a zöldség-gyümölcs termelőket sújtotta, de jelentősek voltak a károk a szőlőültetvényekben és helyenként a frissen kikelt kukoricában is.

A kárenyhítési mechanizmus jól működik, a kárenyhítési alapban pedig van elegendő forrás, 24 milliárd forint, mondta az elnök.

A NAK egyetért azzal a tervezett változtatással, hogy a kárigény bejelentésére az egységes kérelem benyújtási határidejének lejárta után öt napig legyen lehetőség - fűzte hozzá.

A sertés- és a tejágazatot sújtó piaci problémákra is kitért a NAK elnöke. Elmondta: a kialakult helyzet főként az orosz embargó hatásának tudható be. Úgy fogalmazott: "ezzel lábon lőttük magunkat". Nagyon sok mezőgazdasági és élelmiszeripari termék ragad az unió országaiban, ami korábban az orosz piacon talált gazdára. Így ez a termékmennyiség dömpingáron keres vevőt az unióban. Így a sertés felvásárlási ára 260-310 forint között mozognak, míg a tej felvásárlási ára literenként 70 forint alá esett, de volt már, amikor egy liter tejért alig 50 forintot kínáltak.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!