Afrikai sertéspestis: egyre több helyen aggódnak

Agro Napló
A kínai tartományokban felbukkant vírus miatt 10 ország állategészségügyi szakemberei részvételével válságtanácskozást hívott össze az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Bangkokban. Közben Romániában már ügyészségi vizsgálat is indult.

A Kínát sújtó afrikai sertéspestis ázsiai elterjedésének kockázata miatt rendkívüli ülést hívott össze a FAO regionális szervezete, hogy a tíz érintett országgal közösen kidolgozzák és életbe léptessék a járvány elterjedését célzó akciótervet - adta hírül a Napi.hu.

Kína, Kambodzsa, Japán, Laosz, Mongólia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Thaiföld és Vietnam állategészségügyi szakértői szerdán ültek össze háromnapos értekezletre Bangkokban, hogy áttekintsék a helyzetet és összehangolt, határokon átívelő választ adjanak rá.

A sertéspestis járványt csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani, az állattenyésztőknek pedig hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.

Kínában, a világ legnagyobb sertéstenyésztő országában most először jelent meg a betegség. Az első fertőzött állományt augusztus elején fedezték fel, azóta már nyolc másik helyre is eljutott a sertéspestist okozó rendkívül fertőző vírus. Eddig több mint 40 ezer sertést vágtak le és semmisítettek meg, de félő, hogy a járvány átterjed Délkelet-Ázsia más országaira.

"A régiónak fel kell készülnie arra az erősen valószínű lehetőségre, hogy az afrikai sertéspestis más országokra is átterjed" - mutatott rá az ENSZ szakosított szervezete, arra figyelmeztetve, hogy jelentős fenyegetést jelent a betegség. Kínában öt tartományban fedeztek fel sertéspestises gócokat, a legelsőt az északkeleti Lianoning tartományban.

Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg. Az Afrikában, Oroszországban és néhány kelet-európai országban jelenlévő sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, mivel nem létezik hatékony védőoltás ellene.

Romániában már a legfőbb ügyészség vizsgálódik a betegség terjedése miatt

Vizsgálatot indított Romániában a legfőbb ügyészség, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás a román állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében - írta az MTI.  Az ügyészség szerint részben hivatalból, részben több feljelentés alapján indítottak eljárást. Klaus Iohannis román elnök az elmúlt napokban többször azzal vádolta a kormányt, hogy nem végezte feladatát, és nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása végett.

Az elnöki hivatal szerdán is kiadott egy közleményt, amelyben Iohannis azt kérte: vizsgálják meg az illetékes szervek, milyen megelőző és ellenőrző intézkedéseket foganatosítottak a sertéspestis ügyében az ellenőrző hatáskörrel rendelkező hatóságok.

Iohannis megismételte: a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a hatékony megelőző intézkedések elmulasztásáért. Az elnök szerint egész Európában Romániában terjedt leggyorsabban a betegség, ott nőtt a leggyorsabb ütemben a fertőző gócpontok száma, ami az elnök szerint azt mutatja: mind a központi, mind a helyi hatóságok képtelenek ellenőrizni a helyzetet.

Az elnök szerint a hatóságoknak már 2017-ben meg kellett volna tenniük a szükséges óvintézkedéseket, és tájékoztatniuk kellett volna főleg a vidéki gazdákat a kór terjedésének veszélyeiről. Iohannis szerint közvetlenül a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság kezelte felületesen a helyzetet, nem vette komolyan a több szakaszban alkalmazásra váró óvintézkedéseket, ezért terjedt el a kórokozó. Az elnök szerint a jelentős anyagi kár elkerülhető lett volna, ha a kormány idejében lépett volna.

A múlt héten közzétett legfrissebb adatok szerint Románia tíz megyéjének 165 településén van jelen a kórokozó, összesen 781 fertőzőgóc szerepel a nyilvántartásban, és több mint 123 ezer sertést kellett megsemmisíteni. A kórokozó az ország északnyugati részén jelent meg először tavaly júliusban, onnan terjedt az ország délkeleti részére, ahol az elmúlt hetekben gyorsan kezdett terjedni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!