2024. március 29. péntek Auguszta

Adományozásra buzdít a Nébih és az Élelmiszerbank

Agro Napló
Adománygyűjtési akciót indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a program célja, hogy a koronavírus járvány miatt a lakosságnál felhalmozott, de fel nem használt élelmiszertartalékok még a lejárati időn belül eljuthassanak a rászorulókhoz – közölte a Nébih az Agro Naplóval.

A tájékoztatás alapján a szervezők június 16-ig várják országszerte 89 átvételi ponton a tartósélelmiszer-adományokat.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet sok háztartásban az élelmiszertartalékok felhalmozásával is járt. A járványügyi intézkedések enyhítésével együtt most itt az ideje átnézni ezeket a tartalékokat, hogy lehetőleg semmi ne menjen veszendőbe.

Az Élelmiszerbank működése során gyártói és kereskedelemi élelmiszerfeleslegek összegyűjtését biztosítja, így feleslegek az egyesületen keresztül eljutnak a rászorulókhoz.

A jelenlegi rendkívüli helyzetben az Élelmiszerbank egy meghatározott időszakra lehetővé teszi a Nébih szakmai felügyelete mellett a fogyasztói élelmiszerfeleslegek átvételét is partnerszervezeti körében. A Nébih és az Élelmiszerbank arra buzdít mindenkit, aki úgy látja, hogy van olyan tartós élelmiszer az otthonában, amit a lejárati idejéig már nem fogyaszt el, gondoljon azokra, akik segítségre szorulnak.

A program részeként a Nébih és az Élelmiszerbank országszerte több átvételi pontot is nyit, ahol a feleslegeitől szabadulni vágyó emberek június 16-ig leadhatják az adományaikat. Az átvételi pontokról (térképes és kereshető formában) a Nébih weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők: 

Fontos – hívják fel a figyelmet a szervezők –, hogy csak bontatlan, azaz az eredeti, sértetlen bolti csomagolásban lévő tartós (minőség-megőrzési idővel rendelkező), hűtést nem igénylő élelmiszerek, például tészta, liszt, cukor, konzerv adhatók le. Az adományozható termékekre vonatkozó további szempontokról a Nébih honlapján olvashatnak bővebben az érdeklődők.

Természetesen az akcióban azok is részt vehetnek, akiknél nincs felhalmozott élelmiszer, de kifejezetten e célból vásárolt tartós élelmiszerekkel mégis szeretnék támogatni a kezdeményezést. Az összegyűlt tartós élelmiszereket az Élelmiszerbank partnerszervezetei juttatják majd el a rászorulóknak

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!