A vidéki adófizetőknek is jár a korszerű vízellátás

Agro Napló
A vidéki adófizetőknek is jár a korszerű vízellátás - mondta a vidékfejlesztési miniszter Karcagon, a városban és a térségében kezdődő vízminőség-javító fejlesztések projektindító rendezvényén.

Fazekas Sándor hozzátette: a fejlesztések részben saját adóforintjaikból valósulnak meg, ezért a vidéken élők is megérdemlik azokat a vízminőség-javító fejlesztéseket, amelyek egyike itt és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város térségében valósul meg.

Kiemelte: a Karcag mellett Kenderesen és a közigazgatásilag utóbbi városhoz tartozó Bánhalmán megvalósuló beruházás a szolgáltatás biztonságán túl annak színvonalát is javítja majd. Fontosnak nevezte az országszerte zajló építkezések és munkahelyteremtő fejlesztések mellett a háttér-infrastruktúra megújítását is.

Aláhúzta: a Karcagon és környékén induló vízminőség-javító programhoz hasonló fejlesztések terheit önerőből képtelenek lennének vállalni az önkormányzatok. Ezt felismerve biztosított pályázati támogatást e célra a kormány a Környezet és Energia Operatív Program, valamint az Önerő Alap forrásaiból. Ennek köszönhetően a helyhatóságoknak nem kerül pénzébe a program – tette hozzá a tárcavezető.

Fazekas Sándor a 2007 óta tervezett, most induló és várhatóan 2015 tavaszára befejeződő karcagi projekt részleteiről szólva aláhúzta: fontos része az arzénmentesítés is.

A kivitelezők emellett elvégzik a víztorony felújítását, a víztározók rendbetételét és az érintett utak rekonstrukcióját is. Jelezte: a vízellátás biztonságának és minőségének fejlesztésével a beruházás a városba települő vállalkozások számára is kedvezőbb körülményeket teremt.

Dobos László polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: a mintegy nettó 603 millió forintba kerülő munkálatokhoz több mint 491 millió forint pályázati támogatást nyertek, míg a hiányzó összeget az önerő alap biztosította. Ebből a pénzből Karcagnak mintegy 377 millió forint jut, míg Kenderesen 152 millió forintból fejlesztik a vízkezelési technológiát és bővítik a helyi vízbázist a meglévő kút felújításával. Bánhalmán mintegy 74 millió forintot fordítanak hasonló célokra.

Az eseményen a miniszter ünnepélyesen átadta a Karcag teljes, 6,2 milliárd forintot meghaladó hitelállományának állami átvállalását igazoló bizonyságlevelet. Rámutatott: a város adósságkonszolidációja mellett további 12 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a településre az elmúlt négy évben. Ebből egyebek mellett ipari park létesült, épületfelújítások és kórházfejlesztés történt, valamint infrastrukturális beruházások valósultak meg.

Forrás: MTI/kormány.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelt támogatások a tanyákon élőknek!

Emelt támogatások a tanyákon élőknek!

Az Agrárminisztérium által meghirdetett „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című pályá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!