A vetés hamarosan befejeződik országszerte

Agro Napló
Jól haladnak a gazdák a tavaszi munkákkal, a vetés országszerte csaknem befejeződött. A fagykár azonban megviselte a növényi kultúrákat, az összegzés néhány hét múlva várható – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió és az M1 ma reggeli adásában.

Fazekas Sándor arról is szólt, hogy a gazdáknak évek óta egyre szélsőségesebb klímához kell alkalmazkodniuk, átlagos időjárású évről ma már nem beszélhetünk. Az idén például csak április második felében érkezett meg a mezőgazdaságban várva várt jelentős mennyiségű csapadék: eső, sok helyen hó, havas eső hullott. Ennek ellenére a tavaszi árpa, a magborsó, a zab, a zöldborsó, a cukorrépa, a napraforgó és a burgonya vetése gyakorlatilag befejeződött, a kukoricának már csak 20 százaléka, a szójának viszont közel fele vár elvetésre.

A téli és a tavaszi fagy együttesen 40.000 hektáron okozott kárt, a legtöbb bejelentés Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyéből érkezett. Eddig összesen 4600 káreseményt jelentettek be a gazdák, de ez a szám még nőhet, hiszen a tavaszi fagykár bejelentésének határideje május 15-e - sorolta az adatokat az agrártárca vezetője. Mint mondta, a tavaszi fagy leginkább a szőlőben, az almában, a meggyben, a szilvában tett kárt.

Agrárkérenyhítésre ebben az évben 25 milliárd forint áll rendelkezésre, a kérelmeket az államkincstárhoz kell benyújtani. A miniszter kiemelte: a kockázat-megelőzés, a termelői öngondoskodás, a biztosítás kiemelt fontosságú. A kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő ugyanis kára jelentős részét visszakaphatja. A gazdák számára további segítséget jelen a Földművelésügyi Minisztérium által kidolgozott áthidaló hitel, amely 100 százalékos kamat-, kezességi díj- továbbá a hitelfelvételhez kapcsolódó költségtámogatást jelent a gazdáknak a kárenyhítő juttatás kifizetéséig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A faggyal küzdenek a gazdák

A faggyal küzdenek a gazdák

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot – mondta agrárm...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!