2024. április 25. csütörtök Márk

A veszélyhelyzet után is kiváltható az őstermelői betétlap

Agro Napló
A veszélyhelyzetet követően is kiváltható visszamenőleges hatállyal az őstermelői betétlap – tudatta az Agro Naplóval a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), miután a köztestület jelzése nyomán módosult az őstermelői igazolványokra vonatkozó szabályozás.

Eszerint az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetőek, automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal.  A most megjelent kormányrendelet – 122/2020. (IV.16.) – alapján ugyanis a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelők esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi.

Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-dika. Így tehát, aki március 20-át követően már kiváltotta, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi az idei értékesítési betétlapját, annak őstermelői jogviszonya szintén 2020. január elsejére visszamenőlegesen érvényes.

Ha a határidőnap módosítása miatt a kiadott értékesítési betétlapon a hatályosság kezdő dátuma nem megfelelően szerepel, akkor nem kell emiatt újat kérni, nem kell lecserélni a betétlapot. A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóság és a Magyar Államkincstár (MÁK) részére. 

Jelenleg több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik hazánkban, valamint mellettük mintegy 90 ezer gazdálkodó nem rendezte még a státuszát, azaz nem érvényesítette vagy nem vonatta be őstermelői igazolványát. Ennek oka lehet egyrészt a jelenlegi veszélyhelyzet, de vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges, és csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni az igazolványukat – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Az Országgyűlés elfogadta, és kihirdetésre került az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvény, melynek a kamarai tagságot éri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!