MENÜ

A tulajdonosok négyötöde már megkapta a madárinfluenza miatti kártalanítást

Agro Napló 2020.08.10.

A tulajdonosok négyötöde már megkapta a madárinfluenza miatti kártalanítást, vagyis mintegy 9,5 milliárd forintot már kifizetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a károsultaknak – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a honlapján.

 

A hatóság emlékeztet: több nyugodt év után az idén ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A járványt – gyors és határozott, szakszerű intézkedésekkel – sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 80 százalékát, már eljuttatta a madarak tartóinak a Nébih.

A március végén kezdődött járvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette.  A három megyében mintegy 400 állattartó telepen csaknem 4,8 millió állatot kellett leölni a betegség megfékezése, terjedésének megelőzése érdekében. Azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok, a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért 100 százalékos állami kártalanításban részesülnek. 

A védekezés során, a felszámolásokkal egyidejűleg, a járási hivatalok szakemberei a becslési, kártalanítási eljárásokat is folyamatosan végezték, így azok mostanra befejeződtek. A határozatok alapján a Nébih – a jogerőre emelkedéstől számított 60 napon belül – intézkedik a kártalanításnak a  tulajdonosnak történő kifizetéséről. A kártalanítások teljesítését a hivatal kiemelt feladatként kezeli. A felterjesztett kérelmek több mint 80 százalékának, mintegy 9,5 milliárd forintnak a kifizetéséről már gondoskodott a hivatal, csaknem felére csökkentve a jog által előírt ügyintézési időt. 

Fontos tudni – hívja fel az érintettek figyelmét a Nébih – , hogy a kártalanítás minden esetben a tulajdonosnak jár, így a Nébih is csak nekik teljesíti folyósítási kötelezettségét – tartalmazza az ismertető.