A trendek megismerését segíti a januári AGROmashEXPO és AgrárgépShow

Agro Napló
Az agráripari trendek megismerését segíti a jövő évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow, nagyon fontos ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók eredményessége érdekében, hogy az érintettek ismerjék a legújabb szakmai fejlődési irányokat – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a kiállítás beharangozó rendezvényén december közepén Budapesten.
 Fotó: Hungexpo Zrt.

Az agrártárca közlése szerint Feldman Zsolt hozzátette: ebben nyújt segítséget az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2020 kiállítás is január 22-25. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban

Az államtitkár kiemelte: az idén elindították a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programot. Ez 100 milliárd forint értékű beruházási hitelhez nyújt támogatást a gazdálkodóknak . Ezen belül a mezőgazdasági gépek megvásárlásához nyújtott hitelek esetében maximum 30 milliárd forintig igényelhetnek segítséget a gazdák. Emellett az idén ismét igénybe lehetett venni a lízingdíj támogatási konstrukciót a mezőgazdasági géppiacon. Ez ugyancsak segítette a gazdálkodókat. Ennek köszönhetően november végéig mintegy 370 támogatási kérelmet hagytak jóvá, több mint 15 milliárd forint összegű lízingszerződéshez kapcsolódóan – informálta a jelenlévőket.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy idén novemberig a Magyar Államkincstár (MÁK) 212 milliárd forint előleget fizetett ki közvetlen, vidékfejlesztési, illetve nemzeti támogatásként. Fontosnak tartotta, hogy ezeket a forrásokat a gazdálkodók főként a modern technológiákba fektessék.

Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta: a vásárközpontot jelenleg felújítják és korszerűsítik, ennek ellenére a kiállítás az ideihez hasonlóan jövőre is magas színvonalú szakmai programokkal, mintegy 40 ezer négyzetméteren több mint 300 kiállítóval várja a látogatókat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiállítás ideje alatt ideiglenes beléptetés működik majd, a sorban állás elkerülése érdekében a rendezvényre érdemes online jegyet venni és regisztrálni. 

Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) igazgatója emlékeztetett: a kiállítás magas színvonalú megrendezése a MEGFOSZ és a Hungexpo közötti több éves zökkenőmentes együttműködésnek köszönhető. A négynapos kiállítás idén teltházas volt mintegy 45 ezer látogatóval, jövőre is hasonló érdeklődésre számítanak.

Az igazgató - az MTI helyszíni tudósítása szerint – még elmondta azt is: az idei első fél év erősebb volt a tavalyi év azonos időszakához képest, ezt a harmadik negyedévben korrekció követte. Ez alapján a magyar mezőgépforgalom idén a 2018-as szinthez hasonlóan teljesíthet. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adataira hivatkozva közölte: hazánkban a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a múlt évben, miközben alkatrészekre több mint 49 milliárd forintot fordítottak. A használt gépek forgalma mintegy 30 milliárd forintot tett ki, így az ágazati összforgalom 250 milliárd forint körüli volt.

 Fotó: Hungexpo Zrt.

Hatala László, az AGROmashEXPO és Agrárgépshow termékfejlesztési díj zsűrijének koordinátora ismertette, hogy idén 36 pályamű érkezett a digitalizáció, gépesítés és az input/szolgáltatás kategóriákban. Nagydíjban három pályamű, különdíjban 9 részesült, az elismeréseket és a prémium okleveleket a kiállításon adják majd át.

Nagydíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció Kategóriában:

  • BPW Hungária Kft. – BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

  • AXIÁL Kft. – Hatodik generációs Fendt 900 Vario, traktor széria
  • KITE Zrt. – John Deere 8R sorozatú traktorok

A díjazottak részletes listájáért kattintson!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!