2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A tervezettnél több agrártámogatást kap Magyarország az uniótól

Agro Napló
A tervezettnél több agrártámogatást kap Magyarország az Európai Uniótól, mint amire számítani lehetett – mondta az agrárminiszter július második felében az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

Nagy István arról beszélt, hogy a várakozásokhoz képest jobb egyezség született, hiszen az előzetes tervek szerint akár 26 százalékos forráscsökkenés is lehetett volna. Hozzátette: most az Egyesült Királyság távozásával (Brexit) az unióból végül is arányos lett az a csökkenés, amelyet a mezőgazdaságnak el kell viselnie.

A miniszter részt vett Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén, ahol a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról vitáztak. Nagy István emlékeztetett: az unió olyan irreális célokat akar betartatni a gazdákkal, ami lehetetlen. Ebben a kérdésben az a fő probléma, hogy nem találják az egyensúlyt a környezetvédelmi szempontok és az agrárgazdálkodás között – mutatott rá.

Ismertette: 2030-ig 50 százalékkal kellene csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását, abban az időszakban, amikor az éghajlatváltozás miatt nagyobb teher kerül a haszonnövényekre. Emellett 20 százalékkal kellene mérsékelni a műtrágya felhasználását, és minden negyedik hektár termőföldet át kellene állítani ökológiai gazdálkodásra alkalmas területté – mondta, foglalta össze az MTI.

Nagy István szerint ez nemcsak a gazdákat, hanem mindenkit érintene, mert jelentős élelmiszerdrágulással járna – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!