A termelői együttműködés biztonságot nyújt a termelőknek

Agro Napló
„Együttműködésre ösztönözzük és biztatjuk a zöldség- és gyümölcstermelőket, hiszen közös fellépéssel nagyobb eséllyel érhetnek el olyan felvásárlási árat, amely biztosítja a megélhetésüket” – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmai Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) november végi évzáró konferenciáján. Hozzátéve: „az integráció mellett a kiszolgáltatottságot mérséklő, a betakarítási szezon előtt megkötött írásbeli szerződés nyújthat további biztonságot a termelőnek a felvásárlóval szemben”.
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Feldman Zsolt – az AM tájékoztatása szerint - a termelői integráció és a szerződéskötés fontosságáról, az állami ösztönző és  kényszerítő eszközök lehetőségéről is a tanácskozás résztvevőit üdvözölve. Emlékeztetett: Magyarországon 2018-ban több tízezer gazdálkodó 184 ezer hektáron 2,444 millió tonna zöldség-gyümölcsöt termelt. Jelenleg 65 zöldség-gyümölcs termelői szervezet működik az országban. Így a termelői szervezettség aránya mindössze 16-18 százalék. A minisztérium ezért a szervezettséget a piacszabályozás eszközeivel is szeretné segíteni a termelőket értékesítési tevékenységükben.

A kiszámíthatóságot, a biztonságot erősíti az az ez évi rendelkezés, amely az ipari alma- és meggy felvásárlók számára kötelezővé teszi az írásbeli szerződéskötést a termelőkkel. A szerződésnek rögzítenie kell a beszállított termékekért fizetendő árat is vagy egy olyan árképletet, amely alapján a felvásárlási ár a termelő számára is előrelátható módon kalkulálható a szezonban. Ezeket a szerződéseket meggy esetében legkésőbb május 15-ig, alma esetében legkésőbb augusztus 1-ig kell megkötni. Fontos, hogy ezek a kötelező szerződések a feldolgozásra szánt gyümölcsök értékesítésében résztvevő minden szereplőre, azaz a közvetítő kereskedelemre is vonatkoznak.

Minden szabályozásnál, vagy szankciónál többet ér ugyanakkor, ha a termelők és felvásárlók képesek érdemi, egymás érdekeit is figyelembe vevő, hosszabb távú üzleti kapcsolatot fenntartani. Ez viszi ugyanis leginkább előre a gazdaságot és ez jelenti minden piaci szereplő számára a piacon való maradás legnagyobb garanciáját – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!