A termálvíz-rendelet módosítása csökkenti a terheket

Agro Napló
Üdvözli a termálvíz felhasználást szabályozó rendelet módosítását a FruitVeB, amely különösen nagy jelentőségűnek nevezte a változást a nemrég meghirdetett zöldség-gyümölcs ágazati stratégia szempontjából, mivel az csökkenti a termálvíz-felhasználók korábbi túlzott terheit.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet keddi közleménye szerint a módosítás figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat is, lehetővé téve a kibocsátott termálvíz tározótavas kezelését és tisztítását is. 

    Tavaly tavasszal megszűnt az energetikai célra kitermelt termálvíz általános visszatáplálási kötelezettsége, a frissen megjelent jogszabályok pedig rendezik annak gyakorlati végrehajtását.

    A szakmai szervezetnél úgy ítélik meg: különösen fontos, hogy része az ágazati stratégiának a növényházi termesztés fejlesztése. A programban szereplő 1000 hektár növényház építése ugyanis lehetővé teszi mintegy 200 ezer tonna hazai friss termék előállítását. 

    Ez évente 45 milliárd forint értékű új árualapot biztosít. Emellett a fejlesztés kibővíti a termelési szezont és megfelelő árualapot biztosít - az import csökkentése mellett - a belföldi és az exportpiacok számára is.

    A termálvízkincs felhasználásának megkönnyítése jelentősen javítja az ágazatban dolgozó családok megélhetését, valamit több ezer állandó és szezonális munkavállaló foglalkoztatására ad lehetőséget elsősorban a dél- és közép-magyarországi, tradicionálisan zöldséghajtató területeken - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!