A távol-keleti exportra dolgozó cégeknek betett a sertéspestis

Agro Napló
A sertéságazatra vonatkozó embargó pillanatnyilag az export 20-22 százalékát érinti, és ez az összes termelés 6-8 százaléka, tehát nemzetgazdasági szinten számszakilag nem jelent nagy gondot. Azokat a cégeket ugyanakkor, ahol magas az árbevételen belül a távol-keleti, főként japán export, érzékenyen érintheti az embargó – mondta a Magyar Hírlapnak Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője.

Az igazi erőpróba akkor következik be, ha a vírus nyugat felé terjed, és eléri a nagy sertéshús-exportáló országokat, Németországot, Hollandiát, Dániát – mondta a Magyar Hírlapnak Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője.

A szakember hozzátette, az ő távol-keleti piacról történő kitiltásuk egyenes következménye lehet, hogy felhalmozódó készleteikkel elöntik az európai piacokat, hat-tíz hónapra erősen lenyomva a hús árát.

A szakértő szerint a megoldás egyértelműen a fejlesztés, azok a beruházások, amelyek jelentősen javítják a hatékonyságot, és magas szinten biztosítják az állategészségügyi feltételeket – írja keddi számában a Magyar Hírlap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!