A tavalyihoz hasonló lehet az idei tojástermelés

Agro Napló
Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén is 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani – közölte a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) titkára az október második péntekjén esedékes tojás világnap alkalmából tartott online tájékoztatón.

Molnár Györgyi ismertette, hogy a nagyüzemi tojástermelés az első fél évben 540 millió darabra csökkent, míg a tavalyi év első hat hónapjában 580 millió darab volt.

A tojástermelésből származó árbevétel tavaly 23,12 milliárd forintra csökkent - közölte újságírói kérdésre válaszolva a titkár, aki ezt a tavalyi termeléscsökkenéssel és az átlagár mérséklődésével indokolta.

Elmondta ugyanakkor – foglalta össze az MTI -, hogy az elmúlt évek fogyasztása, felhasználása nem nagyon változott, várhatóan 2,3 milliárd darab körül alakul.

A belföldi igény mintegy 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji teljesíti, 21-22 százalékát pedig az import elégíti ki. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente - fűzte hozzá.

Molnár Györgyi közölte azt is, hogy 2014 óta folyamatos nő egy főre jutó belföldi fogyasztás. Míg a magyarok 2017-ben átlagosan 238 darab tojást fogyasztottak egy év alatt, addig tavaly már 240 darabot.

A termelői árakról megjegyezte: az első fél év átlagára, nettó 22,96 forint volt, ami ugyan 10 százalékkal magasabb, mint a 2019 évi azonos időszakra eső átlagár, de tavaly mintegy 4 százalékos árcsökkenést könyveltek el a megelőző évhez képest.

A bolti árak féléves átlagára darabonként nettó 42,19 forint volt, az emelkedés követte a termelői árak változásának arányát, azonban az idei árnövekedéssel párhuzamosan sem érte el a fogyasztói ár a 2018-as árszintet - tette hozzá a titkár.

Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke a koronavírus-járvány, a madárinfluenza és a hazai tojástermelés helyzetét taglalva kitért arra, hogy az ágazat jelenlegi kihívásai között a nehezen járható nemzetközi határok mellett a munkaerőhiány a legfontosabb megoldandó feladat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Baromfi Világnap – 2023. május 10.

Baromfi Világnap – 2023. május 10.

Mi magyarok kezdeményeztük 2012 augusztusában, a baromfi termékpályán működő két világszervezet (WPSA, IPC) támogatásával, hogy május 10-ét a Baromfi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!