A takarmánynövények értékesítése felügyeleti díj köteles

Agro Napló
Az elmúlt időszakban végzett ellenőrzések tapasztalatai alapján hívja fel ügyfelei figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivatal (Nébih), hogy a takarmányozási célból termesztett növény (például a repce, a napraforgó, a kukorica) értékesítése is élelmiszerlánc-felügyeleti díj köteles tevékenység.

A hatósági felhívás megjegyzi: a kötelezettség az értékesítési lánc minden szakaszában fennáll, függetlenül a forgalomba hozatal céljától, vagy a termék további felhasználási módjától.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díjat köteles fizetni az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet – húzza alá a Nébih közleménye -, aki vagy amely  élelmiszer-, takarmánytermelési célból termesztett növényt, vetőmagot, növényi terméket, illetve a vonatkozó törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerinti szaporító és ültetési anyagot forgalomba hozza.

Ennek megfelelően a takarmánytermelési célból termesztett növény (például a repce, a napraforgó, a kukorica) értékesítési árbevétele is az élelmiszerlánc-felügyeleti díj alapját képező tétel. Az előírás az értékesítési lánc minden szakaszában érvényes, függetlenül a forgalomba hozatal céljától, vagy a termék további felhasználási módjától.

Ezért a Nébih kéri ügyfeleit, hogy a 2021-es bevallási időszaktól kezdődően bevallásukat a fentiek figyelembevételével tegyék meg – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!