A szőlőültetvényeiket megújító gazdálkodókat segíti a telepítési jogok felhasználásának megkönnyítése

Agro Napló
Egy most megjelent rendeletmódosításnak köszönhetően a szőlőültetvényt támogatással telepíteni szándékozó gazdálkodók számára a telepítési jogok megvásárlása és felhasználása könnyebbé válik. A rendeletmódosítás hatályba lépése előtt a kivágott ültetvénynél csak jobb területre lehetett támogatással szőlőt telepíteni. A nagyarányú telepítéseknek köszönhetően ez a feltétel jelenleg már indokolatlan korlátja a telepítéseknek. Ennek a feltételnek az eltörlése lehetővé teszi azon területeken is a szőlőtelepítést, ahol egyébként megfelelő fajta és művelésmód kiválasztásával versenyképes módon lehetne szőlőt művelni.

A rendelet módosítása 100 millió euróra – mintegy 30 milliárd forintra - emeli a támogatás keretösszegét, másrészt könnyebbé teszi az ültetvény telepítéséhez szükséges telepítési jogok megvásárlását, felhasználását. Ezzel a szőlőtelepítések több éve tartó növekedése tovább folytatódhat.

A vidékfejlesztési tárca évek óta jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a telepítések kivágások számát meghaladja. A trendforduló évekkel ezelőtt már megtörtént, azóta a kedvező folyamat tovább folytatódik. A rendeletmódosítás ezt a kedvező folyamatot erősíti tovább.

A támogatási keretet a Vidékfejlesztési Minisztérium az igényekhez mérten tervezte. A forrást minden szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodó igényelheti, aki az elmúlt 10 évben erre a jogcímre még nem vett fel támogatást.

A gazdák az idén november 1 és 30 között, az egyéni terveik benyújtásával igényelhetik a támogatást.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új támogatás segíti a borászokat

Új támogatás segíti a borászokat

Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!