A szokatlan meleg még nem károsította a gyümölcsösöket

Agro Napló
A szokásosnál melegebb decemberi és januári időjárás még nem károsította gyümölcsösöket, a rügyek még pihennek - közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI megkeresésére.

 Hozzátette: ugyanakkor egy hosszabb ideig tartó mlege nagy kockázatot jelent, mert a gyümölcsfákon a rügyek megduzzadhatnak, egy későbbi lehűlés pedig komoly károkat okozhat.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a csonthéjasok a legérzékenyebbek a hirtelen hőmérsékletcsökkenésre. 

    Hozzátette, hogy néhány napon belül kiderül mennyit változik a hőmérséklet, és a szakemberek abban reménykednek, hogy nem lesz hirtelen, rendkívül hideg, mert az sokkolná a növényeket. Esetleges terméskiesést azonban még nem lehet becsülni. Emlékeztetett: a legutóbbi hasonló alkalommal - négy éve -, a csonthéjasoknál, a kajszi és őszibaracknál volt jelentős terméskiesés.

    A szabadföldi, illetve a hajtatott zöldségeknél most a gondot a csaknem több mint három hete tartó fényszegény időszak jelenti, a fólia alatti növények fejlődését például jelentősen hátráltatja. A szabadföldi termelésnél pedig a hó hiánya - a téli aszály - okoz problémát. 

    A meleg időjárás hatására a kártevők és kórokozók szokásos téli ritkulása csökkenhet vagy akár el is maradhat. Ez a későbbiekben növelheti a védekezés költségeit - jegyezte meg.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső után: Most meg nincs elég meleg!

Eső után: Most meg nincs elég meleg!

Az elmúlt napok csapadéka országszerte megöntözte a szántóföldeket, ami sokat lendít a növények fejlődésén, de az így is hűvös talajba vetett kapás nö...

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!