MENÜ

A szegénység és a klímaváltozás akadályozza térségünket az éhezés felszámolásában

A FAO főigazgató az egészséges táplálkozás és az élelmiszerpazarlás elleni fellépést sürgette

2018.05.17.

Az éhezés teljes felszámolása Európában és Közép-Ázsiában nem lehetséges a kisbirtokosok és családi gazdaságok támogatása, és ezáltal a szegénységet csökkentése, nélkül, illetve a klímaváltozás árnyékában a természeti erőforrásainkkal való fenntartható bánásmód nélkül, mondta José Graziano da Silva az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

Kép: ©FAO/Vasiliy Maximov

Az elmúlt években a térség „jelentős haladást” ért el az alultápláltság felszámolásában, de „egyes országokban az éhezés még mindig problémát jelent” – mondta a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Konferenciájának megnyitóján Voronyezsben, melyen 42 ország – köztük Magyarország – minisztere és magas rangú képviselője vesz részt.

„Az alultápláltság és a vidéki szegénység nem szűnik, így Európa és Közép-Ázsia országaitól nagyobb elköteleződést követel az éhezés teljes felszámolása 2030-ig” – hangsúlyozta.

Az éhezés mértéke 10 év csökkenés után újból nőtt 2016-ban, és az előzetes adatok alapján ez 2017-ben is folytatódott.

Itt említett, hogy a FAO adatai szerint Európa és Közép-Ázsia térségben 14 millió ember, többségük vidéken élő, számára nem megoldott a napi betevő. Leginkább Tádzsikisztán (a teljes lakosság 30 %-a), Moldova (8,5 %), Georgia (7 %), Kirgizisztán (6,4 %) és Üzbekisztán (6,3 %) lakói szenvednek ettől.

Erre válaszként a FAO többek között a kisbirtokosok és családi gazdálkodók helyzetének javításán dolgozik a vidéki szegénység mérsékléséért, továbbá a fenntartható természeti erőforrás-gazdálkodáson.

Túlsúly és elhízás

A FAO főigazgató megjegyezte, hogy az éhezésre vonatkozó fenntartható fejlődési cél eléréséhez még ennél is tovább kell mennünk, a táplálkozási problémák minden formáját fel kell számolnunk, köztük a mikrotápanyag-hiányt és a túlsúlyt is.

Az elhízás és a túlsúly járványként terjed világszerte, amiben nagy szerepet játszik a sóban és cukorban gazdag feldolgozott élelmiszerek mértéktelen fogyasztása – és ez Európa és Közép-Ázsia országait sem kíméli, mondta Graziano da Silva, példaként említve, hogy Málta, Törökország és az Egyesült Királyság lakosságának mintegy harmada túlsúlyos.

„Támogatni kell az egészséges étrendet a helyzet javításáért. A megfelelő állami szabályozás kulcsfontosságú, hisz a táplálkozás közügy, állami felelősség” – hangsúlyozta, kiemelve a táplálkozási ismeretek, a figyelemfelhívás, és a csomagolásra és a reklámokra vonatkozó szabályozás fontosságát.

Klímaváltozás

A klímaváltozás jelenti „az egyik legnagyobb akadályt a fenntartható fejlődés elérésében,” és ezért „az élelmiszerellátó rendszerek átalakítása elengedhetetlen fontosságú, főleg a szegény, vidéki lakosságra való tekintettel.”

Graziano egyértelművé tette, hogy a FAO elkötelezett, és megvizsgál minden lehetséges megoldást azon élelmiszerellátó rendszerek támogatásához, amelyek biztosítanák az egészséges élelemhez való hozzájutást mindenki számára, miközben kímélik környezetünket és a biológiai sokféleséget.

A FAO főigazgató üdvözölte a különböző európai kezdeményezéseket, mint az élelmiszerbankok, melyek az élelmiszerpazarlás és veszteség problémájára válaszul jöttek létre, és az élelmiszerpazarlás azonnali csökkentésére szólított fel. Ami, mint megjegyezte, pozitív hatással lenne a talajokra és más természeti erőforrásokra, különösen a vízre.

Végezetül José Graziano da Silva ígéretet tett a konferencia résztvevőinek, hogy a FAO mindent megtesz annak támogatásáért, hogy a világ országai teljesíthessék az éhezés felszámolását célzó globális célt és fenntarthatóvá tegyék mezőgazdaságukat.