MENÜ

A sertéságazat fontos stratégiai területe az agráriumnak

Agro Napló 2021.04.19.

A sertéságazat fontos stratégiai területe az agráriumnak, ezért a jövőbeli cél az ágazat további fejlesztése, hogy meghatározó szerepe legyen a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésében, az exportpiacok bővítésében, a munkahelyteremésben, valamint a helyi gazdaságfejlesztésben – mondta az Agrárminisztérium (AM) Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Városföldi Agrárgazdaság Zrt.-nél tett látogatásán április első felében.

 

Erdős Norbert kifejtette: március végéig a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázaton összesen 142 pályázat részesült pozitív elbírálásban 69 milliárd forint értékben, de további mintegy 200 milliárd forint  összegben születhet még támogatói döntés.

Hozzátette, áprilisban a kisebb állattartó telepek előtt nyílik meg pályázati felhívás 30 milliárd forint keretösszeggel. Erdős Norbert emlékeztetett, hogy a 2021-2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet.  

Vidmann Zoltán István, a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. cégvezetője többek között arról beszélt, hogy a 1998 óta működő, 110 főt alkalmazó cégükkel olyan átfogó fejlesztésekben gondolkoznak, amellyel az európai uniós előírásoknak megfelelően korszerűbbé tudják tenni az állattartó telepüket.

Kiemelte, hogy saját forrásból a sertéstelep fejlesztése mellett egy takarmánykeverő üzemet hoznának létre, és a jelenleg még bírálati szakaszban lévő pályázat felhasználásával új fejési – és tartástechnológiát szeretnének kialakítani a tejelő szarvasmarha telepükön – foglalta össze az AM lapunknak küldött ismertetése.