A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara természetes szövetségese az egyetemnek

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) természetes szövetségese az egyetemnek – mondta a Szent István Egyetem (SZIE) megbízott rektora szeptember elején a felsőoktatási intézmény gödöllői campusán, ahol a NAK legutóbbi országos küldöttgyűlését tartotta.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Gyuricza Csaba üdvözlőbeszédében hangsúlyozta, hogy a NAK természetes szövetségese az egyetemnek, amely a gazdatársadalom munkáját is segíteni kívánja oktatással, kutatással és szaktanácsadással – idézi az eseményen elmondottakat a SZIE honlapja. A megbízott rektor az ágazati szervezetek együttműködését is kérte a munkában, s arra is kitérve, hogy a szakképzés és a felsőoktatás közötti partneri viszony szintén nélkülözhetetlen.

Gyuricza professzor kiemelte: az Országgyűlés és a kormány döntésével, az új Szent István Egyetem létrehozásával beérik az a tíz éve elkezdődött folyamat, aminek az agrár-felsőoktatás, az agrárkutatás és az agrár-innováció erőforrásainak egyesítése, a piaci igényekhez való alkalmazkodás a célja.

Megjegyezte: az agrárium szellemi infrastruktúrájának évtizedek óta szétaprózott rendszere az európai trendhez képest lemaradást okozott Magyarország számára. A magyar mezőgazdaság múltja, jelene és jövője feljogosította a döntéshozókat arra, hogy ezen a helyzeten változtassanak. Annál is inkább fontos ez, mert az élelmiszertermelés teljesítményével szemben a mezőgazdasági életpályák iránti érdeklődés csökken a fiatalok körében. Az egész ország érdeke, hogy az oktatás lépést tartson a gazdaság rohamszerű, dinamikus fejlődésével és ne utána kullogjon.

Felhívta a rektor a figyelmet arra is, hogy az augusztus elsején létrejött intézmény Közép-Európában a legnagyobb agrárfókuszú egyetem. Mintegy 3000 munkatársának az a feladata, hogy a legerősebbek közé is kerüljön – mondta Gyuricza Csaba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Átszervezik a falugazdászok munkáját

Átszervezik a falugazdászok munkáját

Még hatékonyabbá teszik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) a falugazdász-hálózat működését, annak érdekében, hogy a gazdálkodók a jelenleginél i...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!