MENÜ

A Natura 2000 területeket népszerűsíti a Hortobágyi Nemzeti Park fejlesztése

Agro Napló 2021.08.19.

A hazai nemzeti parkok kiemelt feladata, hogy bemutassák és a nagyközönséggel megismertessék a természeti értékeket.; ezért a nemzeti park igazgatóságok az operatív programok keretében megvalósuló fejlesztések 13 százalékát, mintegy 5 milliárd forintot fordítanak a természetvédelmi bemutató infrastruktúra fejlesztésére – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára.

Fotó: Vermes Tibor

 

Rácz András a nemzeti parkokban megvalósuló nevelési programok tartalmi bővítésének, folyamatos megújulásának fontosságát is hangsúlyozta, hiszen ez a tevékenység meghatározó eleme a hazai környezeti szemléletformálásnak.

Az államtitkár a Hortobágyon, a Natura 2000 területek bemutatását segítő projekt zárórendezvényén beszélt arról is, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott a szabadidő eltöltése, az emberek egyre inkább az aktív kikacsolódást, a túrázást, a kerékpározási lehetőségeket keresik.

Mindehhez még hozzáfűzte azt is: a nemzeti parkokban zajló fejlesztések célja, hogy az infrastruktúra és az igazgatóságok ökoturisztikai kínálata igazodjon az új igényekhez – tájékoztatta lapunkat a szaktárca.

Az államtitkár emlékeztetett: a Hortobágyi Nemzeti Parkban folyamatosan zajlanak a fejlesztések, jelenleg is 5 projektet valósítanak meg több mint 4 milliárd forint összértékben. Közölte: ezeknek a beruházásoknak is nagyban köszönhető, hogy évente 160 ezer regisztrált látogató keresi fel az igazgatóság hortobágyi létesítményeit. Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a hortobágyi az egyik legismertebb nemzeti park az országban.

A Natura 2000-es területek minél szélesebb körben történő megismertetését, népszerűsítését célozta a most záruló, mintegy 555 millió forintból megvalósuló projekt – mondta el a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Kovács Zita kiemelte: a fejlesztés segítségével egyebek mellett 8 féle mobil kiállítási csomaggal, interaktív játékokkal, információs táblákkal, új oktatási anyagokkal és kiadványokkal bővült az igazgatóság kínálata. Ennek köszönhetően hatékonyabbá vált a környezeti nevelés, ami nagyban hozzájárul a védett területek megismertetéséhez.

A projekt keretében megújultak a Fecskeház Erdei iskola közösségi terei és a Bátorligeti Ősláp kiállítóhelye. Interaktív játékokkal és információs táblákkal bővült a Tiszakürti Arborétum, a Jászberényi Sasközpont, a Górési természetvédelmi mentőhely kínálata, a Cédénydányádi kastélyparkban egy kültéri foglalkoztató is épült. Emellett az igazgatóság területén több magasles létesült, amely segíti a Natura 2000-es területekkel kapcsolatos információk átadását, valamint a területen található fajok és élőhelyek bemutatását. Ezen kívül applikáció, webes játék, rajzfilm, gyermekdalok és természetfilm is készült.