2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A NAK is csatlakozik a „műanyagmentes július” akcióhoz

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén is csatlakozik a „Műanyagmentes július” elnevezésű kezdeményezéshez, és arra ösztönzi – mások mellett – élelmiszer-előállítással foglalkozó tagjait, hogy ebben a hónapban minél kevesebb műanyagot használjanak termékeik csomagolásához – tájékoztatta a köztestület az Agro Naplót.

A NAK felhívja a figyelmet, hogy a műanyagok lebomlási ideje akár több száz év is lehet. Így a kevesebb műanyag használata hozzájárul a természeti jörnyezet megóvásához. Elékeztetnek: a „Plastic Free July” kampány 2011-ben kezdődött Ausztráliában, és azóta pedig már mintegy 170 ország vesz részt az akcióban.

A világszerte évről évre egyre népszerűbb kezdeményezés célja, hogy a jelzett hónapban próbáljanak meg, nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. A globálisan felhasznált műanyagok közel fele ugyanis egyszer használatos, miközben több száz évig a Földön maradnak.

A témával foglalkozó tudósok megállapítása szerint egy műanyag zacskó biológiailag nem bomlik le, viszont fény hatására elkezdődik ez a folyamat. Ám a polietilén polimer lánc UV sugárzásra való reagálásának vizsgálatakor az nem derült ki, hogy a napfény mennyi idő alatt bontja le a műanyagot, a szakemberek ezt a folyamatot 500-1000 év közöttire becsülik. A NAK ezért elkötelezett a környezet és a természet védelme mellett, és csatlakozott az idei „Műanyagmentes júliushoz”.

A szakemberek azt ajánlják: érdemes a már korábban megvásárolt palackot újra használni, mivel egy 1,5 literes flakon csapvízzel való megtöltése alig 40 fillérbe kerül. Az élelmiszer-vásárlás során pedig papírba, karkartonokba csomagolt terméket ajánlott választani, vagy a bevásárláshoz tanácsos vinni szintén korábban beszerzett vászon- esetleg papírszatyrot.

A zöldség- és gyümölcsvásárláskor pedig nejlonok helyett újrahasznosítható zacskókat érdemes használni. Léteznek már magyar gyártók által, külön erre a célra készített zsákok. De bevásárlóközpontokban is elérhetőek a többször használatos, párszáz forintos zöldség- és gyümölcstároló tasakok, amelyek tartós anyagból készülnek, zárhatóak és a csap alatt a benne lévő zöldségek- és gyümölcsök egyszerűbben moshatóak – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!