A munkaigényes mezőgazdasági mezőgazdaság ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

Agro Napló
Magyarországon a magasabb hozzáadott értéket termelő, munkaigényes ágazatok, így az állattenyésztés, az öntözéses gazdálkodás, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás kaphat a korábbinál több uniós támogatást - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Tatán, a Fiatal Gazdák Európai Szövetségének konferenciáján.

Feldman Zsolt kiemelte: a következő hét évben a korábbinál 1,9 milliárd euróval több forrást jut Magyarországnak az Európai Unió közös agrárpolitikája keretében, melynek egy része a termelőkhöz kerülő közvetlen támogatás, más része vidékfejlesztési támogatások formájában jut el a gazdálkodókhoz. Magyarország a korábbi 2,4 százalékról 3,2 százalékra növelte a közös agrárpolitika forrásaiból való részesedését.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a tárgyalások során a kormány olyan feltételrendszert alkudott ki, amellyel a magyar gazdálkodók számára az eredeti európai uniós javaslatoknál jóval egyszerűbb, könnyebben teljesíthető követelmények teljesítésével lehet a támogatásokhoz hozzájutni.

Az évente mintegy 1,3 milliárd eurós közvetlenül a termelőkhöz jutó támogatás 30 százalékának lehívásának alapját jelentő zöldítési feltételeket a hazai gazdálkodók döntő többsége gazdálkodásának megváltoztatása nélkül teljesíteni tudja. A Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalások elhúzódása miatt 2014-ben még a jelenlegi támogatási rendszer működik tovább, az új feltételeket 2015-től alkalmazzák - mondta Feldman Zsolt.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!