A mezőgazdaságban is nőttek a bérek

Agro Napló
Minden ágazatot érintett a béremelkedés, a turizmus, a mezőgazdaság, a pénzügyi és az állami szektor fizetései is egységesen nőttek, mindez részben a tavaly novemberben a szociális partnerekkel megkötött 6 éves bérmegállapodásnak, valamint a munkaerőhiánynak köszönhető, hiszen ez utóbbi miatt a munkaadóknak egyre jobban meg kell fizetniük a jól képzett munkaerőt – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatokra reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint a márciusi átlagkereset 12,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 12,2 százalékos volt a növekedés.

Varga Mihály kiemelte: az ágazatokat tekintve az építőiparban indult el jelentős béremelkedés az első negyedévben, ami a tárcavezető szerint a szektort jellemző szakmunkáshiánnyal magyarázható.

A miniszter a bérintézkedésekről elmondta: a 6 éves bérmegállapodásnak köszönhetően idén január 1-től 15 százalékkal, illetve 25 százalékkal nőtt a minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum, jövőre pedig 8, illetve 12 százalékos béremelkedés várható a bérrendszer alsó két részén.

A tárcavezető hangsúlyozta: a gazdaság több mint 4 százalékos emelkedése az első negyedévben azt mutatja, hogy megalapozottak azok a várakozások, amelyek szerint az év hátralévő részében tovább nőnek a bérek és a fogyasztás is bővülni fog.

Varga Mihály közölte: a keresetek növekedése a gazdaság növekedésén keresztül a termelői szektornak is jelentős támogatást ad, nem véletlen, hogy az első negyedévben a két legjobban teljesítő ágazat az ipar és az építőipar volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek pénteken eljuttatott közleménye szerint a mérsékelt inflációnak is köszönhető, hogy a bérek reálértéke 8,2 százalékkal nőtt, ezzel 51 hónapja tart a reálkeresetek töretlen emelkedése Magyarországon.

A foglalkoztatás növekedésében az erősödő gazdasági konjunktúra mellett jelentős szerepe van a kormány intézkedéseinek, például a munkahelyvédelmi akció kedvezményeinek, az idén kiválóan teljesítő iparnak, illetve a 4 százalék feletti gazdasági növekedésnek. Az NGM várakozásai szerint a bérek emelkedésének dinamikája továbbra is fennmarad, ami tovább segíti Magyarország erősödését - olvasható a tárca közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!