2024. április 23. kedd Béla

A mezőgazdaságba érdemes befektetni

Agro Napló
Szentlőrinc, 2015. július 31., péntek (MTI) - A vidékbe, a mezőgazdaságba érdemes befektetni, érdemes azt fejleszteni - mondta Kövér László a baranyai Szentlőrincen pénteken.

Az Országgyűlés elnöke az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvására, a 22. alkalommal megrendezett Szentlőrinci Gazdanapok megnyitóján utalt arra, hogy az agráriumnak a gazdasági növekedéshez való hozzájárulása jelentősen nőtt az elmúlt években, a mezőgazdaság kibocsátása 2014-ben 42,9 százalékkal haladta meg a 2010. évit, az agrárexport 2010 és 2014 között 46,8 százalékkal bővült, tavaly a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből az agrárgazdaság 49 százalékkal részesedett.

A mezőgazdasági beruházások 2010 és 2014 között folyó áron 53,5 százalékkal, változatlan áron számolva pedig 37,6 százalékkal nőttek, 2014-ben 320 milliárd forintot fordítottak agrárberuházásokra, amely 35 százalékos növekedést jelent 2010-hez viszonyítva.

A házelnök szavai szerint jutott pénz bőven a mezőgazdaságnak az elmúlt években, s a jövőben is bőven kell jutnia, de az, hogy annak milyen részeibe és mennyi, nagyon alapos megfontolást kíván.

Felidézte, hogy a második Orbán-kormány által megörökölt, a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszakhoz kapcsolódó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyértelműen a technológiai fejlesztésekben, a létszámcsökkentésben érdekelt nagygazdaságoknak kedvezett, ezen időszakban a legtöbb forráshoz jutott gazdálkodói kör 1 százaléka a támogatások valamivel több, mint 50 százalékát szerezte meg.

Nem ördögtől való logika az, amely a legnagyobbak erősödését igyekezett elősegíteni, Magyarországnak ugyanis az egész világ mezőgazdasági nagyüzemeivel, ezek kínálatával, olcsó állati és növényi termékeivel kell versenyre kelnie és családi gazdaságaink, kistermelőink erre önmagukban aligha képesek - mondta Kövér László. Hozzátette, a helyes arányok mérlegelésekor azonban ennél sokkal több szempontot, hatást kell figyelembe venni, például azt, hogy a munkanélküliségnek milyen államháztartási, közérzeti, közbiztonsági hatásai, következményei lehetnek.

A jól jövedelmező, virágzó nagyüzemek árnyékában elpusztulhat a vidék, ahol pedig pusztul a vidék, ott pusztul az ország is, a nemzet is, ezért gyökeresen változtatni kellett az eddigi arányokon - fogalmazott.

Elmondta, hogy Magyarország 2014-2020 közötti vidékfejlesztési programját várhatóan augusztusban hagyja jóvá az Európai Unió illetékes bizottsága, megvalósítására 2020-ig 1300 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre. A program kiemelt céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése, a munkaigényes ágazatok fejlesztése, kiemelten a kis és közepes, főként családi gazdaságok esetében.

Kövér László ismertetése szerint az 1200 hektár feletti birtokok területalapú támogatásának 70 százaléka megszűnt, ez az összeg a vidékfejlesztési források keretén belül használható fel. Az agrár környezetgazdálkodás esetében a szántókra vonatkozóan ahogy nő a mezőgazdasági üzemek területe, úgy csökken fokozatosan a rájuk kifizetendő támogatás. Nem változik viszont, tehát üzemmérettől függetlenül továbbra is 100 százalékos lesz a támogatás a gyep, az ültetvény, a nádas, továbbá az ökológiai gazdálkodás esetében.

A beruházásokra szánt támogatás 80 százaléka kizárólag a kis- és közepes méretű gazdaságok számára lesz elérhető úgy, hogy a források több mint 40 százaléka munkahelyteremtő beruházásokra használható fel. A fejlesztésekhez lehetőség lesz előleg felvételre is, így a kisebb gazdaságok is sikeresen pályázhatnak.

Kövér László kitért arra, hogy átláthatóbbá és hatékonyabbá válik a pályázati rendszer és a döntési mechanizmus, a felhívások időben eljutnak az érintettekhez, a pályázatok lényegesen kevesebb adminisztrációval járnak majd.

A házelnök rámutatott, hogy a kormány agrárpolitikájával összhangban 2014-ben 21,6 százalékkal volt nagyobb a foglalkoztatottság a mezőgazdaságban, mint 2010-ben. Az élelmiszeriparban 23,2 százalék volt a növekedés, az exportban a magas szinten feldolgozott termékek részesedése 6 százalékkal nőtt, ami az ágazat magas szintű versenyképességének növekedését bizonyítja.

A statisztikák és a tervek azonban annyit érnek, amennyit az emberek helyben megéreznek belőlük, ezért is fontos, hogy a Földművelésügyi Minisztérium ezt az évet a helyi termék évének nyilvánította, a Szentlőrinci Gazdanapok szervezői pedig idén a helyi termelőt tették meg a kiállítás egyik legfontosabb szereplőjévé - mondta.

Kövér László szerint "a jelek arra utalnak, hogy a vidék, a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés dolgában egyre körültekintőbben, egyre jobb arányérzékkel végezzük dolgainkat". "Van bátorságunk befogadni az új szemléleten alapuló megoldásokat, amelyek kerülni akarják a mezőgazdasági termékek káros mértékű tápértékcsökkentő tartósítását, költséges tárolását, energiaigényes utaztatását, a helyi termelők helyi termékeinek kínálásánál és fogyasztásánál a figyelem pedig nem kizárólag a közvetlen gazdasági haszonra összpontosul, hanem az életminőség javítására is" - mondta.

Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva program megvalósításáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a vasárnapig tartó gazdanapok látogatói egy kiállítás keretében megismerhetik a projekt részleteit és eddigi eredményeit. Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezetője arról szólt, hogy a gazdanapokon 15 ezer négyzetméternyi füves területen, 2200 négyzetméternyi kiállító csarnokban és pavilonban több mint 350 vállalkozás mutatkozik be.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!