MENÜ

A mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása 4,6 százalékkal nőtt a múlt évben

Agro Napló 2021.11.15.

A mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása 2020-ban meghaladta a 2900 milliárd forintot, ami 4,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, a bővüléshez leginkább a szemes kukorica és a tejtermelés járult hozzá – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) november elején.

 

A hazai mezőgazdaság teljesítménye 2020-ban (Mezőgazdasági számlarendszer, 2020) című kiadvány szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátása 1735 milliárd forint volt, 7,3 százalékkal magasabb az előző évinél. A friss zöldségek 200 milliárd, a friss gyümölcsök, szőlő és bor 161 milliárd forinttal, míg az élő állatok 708 milliárd forinttal, az állati termékek pedig 296 milliárd (ezen belül a tejtermelés 210 milliárd) forinttal járultak hozzá a teljes kibocsátáshoz.

Megállapították ugyanakkor, hogy 2020-ban az országban 2,4 százalékkal csökkent a mezőgazdasági termékek volumene. A legnagyobb termelés-visszaesés a gyümölcsféléket, a takarmánynövényeket és az élő állatokat érintette.

 

ksh_növekvő_agrárkibocsátás_a_múlt_évben_ábra_11

 

A KSH adatai szerint – foglalta össze az MTI – gabonából 2,3 millió hektárról csaknem 16 millió tonna termést takarítottak be. A betakarított terület az előző évi növekedés után 120 ezer hektárral zsugorodott. A termésmennyiség 0,5 százalékkal kevesebb lett, de kukoricából 8,4 millió tonnát, az előző évinél 1,6 százalékkal nagyobb mennyiséget takarítottak be. A gabonafélék a teljes mezőgazdasági kibocsátás volumenét 0,1 százalékponttal csökkentették, ezen belül a szemes kukorica viszont 0,3 százalékponttal növelte azt.

Az elemzés arra is kitért, hogy a növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,4 százalékkal csökkent tavaly éves összevetésben, elsősorban a gyümölcsfélék (15 százalékos), a takarmánynövények (5,4 százalékos) és az ipari növények (2,6 százalékos) termelésének visszaesése miatt. Az élő állatok és az állati termékek termelése pedig 2,3 százalékkal szűkült 2020-ban. Az állati termékek kibocsátása 1,9 százalékkal visszaesett, a termékcsoporton belül csak a tej termelése nőtt 2,8 százalékkal.

 

ksh_növekvő_agrárkibocsátás_a_múlt_évben_ábra_14

 

Az Európai Unióban a tagállamok egységesen készítik el és küldik meg az Eurostat számára a Mezőgazdasági számlarendszer adatait. A jelenlegi kiadvány elkészítésekor az adatok még nem véglegesek, így az előzetes információkat hasonlították össze. Ezek alapján a KSH megállapította, hogy a 27 tagállamot tekintve 2020-ban a közösség mezőgazdasági kibocsátásának értéke 412 milliárd euró volt, az egy évvel korábbinál 1,4 százalékkal kevesebb.

A mezőgazdasági kibocsátás rangsorában Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia állt az élen, együtt a teljes uniós kibocsátás 65 százalékát állították elő 2020-ban. Magyarország az előzetes adatok szerint az EU mezőgazdasági kibocsátásának 2,1 százalékát állította elő tavaly: a növényi termékek 2,3, az állatok és állati termékek 1,8 százalékát adta az ország - olvasható a KSH kiadványában.

 

ksh_növekvő_agrárkibocsátás_a_múlt_évben_ábra_12