A megmaradás legfontosabb záloga a termőföld

Agro Napló
Egyes térség- és gazdaságfejlesztési programokon keresztül közvetlenül is támogatjuk a külhoni magyar családokat, mivel a megmaradás legfontosabb záloga a termőföld – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kárpát EXPOrt elnevezésű Kárpát-medencei Gazdasági Konferencián és Kiállításon Budapesten.
Fotó: Fekete István/AM

A miniszter a rendezvény résztvevőit üdvözölve elmondta – közli a kormányzati hírportál -, hogy az agrártárca feladata, hogy megóvja és megvédje a Kárpát-medence értékeit, néphagyományait, műveltségét, épített és szellemi örökségét. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a célkitűzések megvalósításában jó szolgálatot tesz az agrárium, mivel a föld helyben van, a különböző szakmai és pénzügyi támogatások révén jó értelemben véve röghöz köti a gazdálkodót.

Hozzátette: az agrártárca folyamatosan tartja a kapcsolatot a bővülő létszámú civil szervezetekkel, amelyek ellátják több tízezer külhoni magyar gazdálkodó érdekképviseletét, és az agrárium teljes területét átfogóan naprakész információáramlást tesz lehetővé tagjai között. Hangsúlyozta: „felkaroltuk a helyi termelőket, különböző kiállításokon, vásárokon segítjük őket termékeik bemutatásában is”.

Nagy István kiemelte: idén a Közép-Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza Gazdaságban (BIOEAST) újabb diplomáciai sikert ért el. Egy májusi közös V4+ nyilatkozat elfogadásával, és az országok erőforrásainak összehangolása érdekében már öt konkrét tematika mentén kezdődött meg a makro-régiós szintű kutatási és innovációs munkacsoportok felállítása.

Ezek a szakterületek:  az erdészet, az édesvíz-, az élelmiszer-rendszerek, a bioenergia és a hozzáadott értékű bio-alapú termékek, valamint az agrárökológia. A tárcavezető ismertette azt is: Magyarország célja, hogy az uniós H2020 és Horizon Europe programokat ne csak Nyugat-Európa tudja végrehajtani, hanem Közép-Kelet-Európa és ezen belül a Kárpát-medence is haszonélvezője legyen a közösségi forrásoknak – olvasható az összezésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!