MENÜ

A Mátravasút fejlesztése is erősíti a vidék turisztikai vonzerejét

Agro Napló 2020.09.25.

A Mátravasút fejlesztéséhez hasonló beruházások megerősítik a vidék turisztikai vonzerejét, és bizonyítják az idelátogatóknak, hogy Magyarország turisztikai térképe nem csak Budapestből és a Balatonból áll – mondta az agrárminiszter a kisvasút 635 millió forintos támogatással megvalósított felújításának projektzáróján szeptember végén Gyöngyösön.

 

Gyöngyös, Mátrafüred, Gyöngyössolymos térsége páratlan vonzerővel bír – emelte ki Nagy István, és megjegyezte: amikor a kormány a kisvasútfejlesztési programról döntött, nemcsak turisztikai attrakciók sorsáról, idegenforgalmi bevételek növeléséről és munkahelyek megőrzéséről, hanem számokban és pénzben ki nem fejleszthető értékek megmentéséről is határozott – igézi a tárcavezetőt az Agrárminisztérium (AM) honlapja.

"A kormány elkötelezett abban, hogy javítsa a természetjárás feltételeit, támogassa a természetben történő egészséges kikapcsolódást" – hangsúlyozta a miniszter. A kisvasútfejlesztési program ennek a szándéknak csak az egyik eleme. Nagy István azt közölte: az elmúlt években kormányzati szinten is felértékelődött a legösszetettebb, legértékesebb szárazföldi életközösség, az erdő szerepe. "Számunkra a gazdasági funkción túl kiemelten fontos, hogy a magyar erdők a köz javát is szolgálják" – mutatott rá.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy 2010-től jelentős szemléletváltás következett be a kormány turizmushoz való viszonyában. A turizmus részét képező kisvasút felújítási programhoz például 10 milliárd forint pénzügyi forrást biztosított a kormány. Az első ütem első befejezett projekteleme épp a Mátravasút volt 2018-ban.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója kijelentette: a Mátravasút tartósan szolgálja a mátrai turizmust, miközben az erdő közjóléti funkcióit is gazdagítja. A kisvasútfejlesztés első üteme zárult most, a második és harmadik szakaszban a felsőtárkányi és szilvásváradi vasutak megújítását végzik el.

A projektzárón elhangzott adatok szerint 2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pálya és az üzemhez tartozó gördülő állomány felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése. A gördülőállomány felújítása 13 járművet - egy gőzmozdonyt, három dízelmozdonyt, öt BAX zárt kocsit, valamint három nyitott és egy nosztalgia kocsit – érintett – tartalmazza az összefoglaló.