A magyar vásárlók válasszák szeptemberben is a magyar dinnyét

Agro Napló
„Nyár, dinnye, szeletem” – a lédús és mézédes magyar dinnye egészen szeptember végéig elérhető lesz a megszokott, kiváló minőségben - erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös kampányában, hozzátéve: nemcsak az íze finom, hanem tökéletesen hidratál és számtalan más jótékony hatása is van a magyar görögdinnyének.

Hazánkban a dinnye az egyik legkeresettebb zöldség-gyümölcsféle, megvásárlásával azokat a termelőket támogatják a vevők, akik lehetővé teszik számukra, hogy friss és finom gyümölcs kerüljön az asztalra még szeptemberben is.

         Tarpataki Tamás, az AM agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a 10 nap Strand Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón elmondta - összegezte a kormany.hu –, hogy jelenleg hazánk a negyedik a dinnyetermesztésben Európában, ami azt is bizonyítja, hogy a magyar dinnye idén is világszínvonalú és kiváló minőségű. Hozzátette: bár a görögdinnye termőterülete csökkent, a magyar gazdák a legnehezebb időben a koronavírus-járvány idején is helytálltak, valamint az időjárási nehézségeket nehézségeket szintén leküzdötték, és 3700-3800 hektáron, 2200 termelő termesztett jóízű, mézédes dinnyét.

         A helyettes államtitkár az MTI kérdésére közölte: a hozamok "szépen felkúsztak", 40-45 ezer tonna dinnye termett hektáronként, ami nagyon jó átlagnak számít. Az árak alakulásáról annyit mondott, eddig 140-től 350 forintig többféle kilogrammonkénti árral találkozott.

         Beszélt arról is, hogy 2018-ban megalakult a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesülete, így van egyfajta szervezettség, összefogás a gazdálkodók között, ami segít, hogy az árak is racionálisabbak legyenek. Felhívta a figyelmet, hogy tavaly az agrártárca előírta, minden kereskedelmi egységben fel kell tüntetni az áruk eredetét. "Igyekezzünk olyan dinnyét vásárolni, amelyen fel van tüntetve, hogy Magyarországról való" – fűzte még az elhangzottakhoz.

         Ondré Péter, az AMC ügyvezetője hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos sz emberek egészségének megőrzése, ezért érdemes sok görögdinnyét fogyasztani. A dinnye immunerősítő, vitamindús csemege: A, B6, C, E-vitamint, magnéziumot, káliumot, karotinoidot és likopint is tartalmaz.

         Majd kiemelte: a kampány részeként 5 helyszínen szabadtéri kóstoltatást is tart az AMC. Többek között volt már az Efott-on, a 10 nap Strand Fesztiválon egész hétvégén, jelenleg Csopakon, majd pénteken Balatonbogláron, szeptember első hétvégéjén pedig a Veszprémi Állatkertben lehet megkóstolni az ízletes dinnyét. Emellett a kampányban ismeretterjesztő cikkekkel és közösségi média megjelenésekkel is népszerűsítik a görög- és sárgadinnye fogyasztását szeptemberben is.

         A kampányról a legfrissebb információkat az Agrármarketing Centrum honlapján is megtalálhatják az érdeklődők, a www.dinnye.amc,hu oldalon – tartalmazza az összegzés.

Fotók: AMC

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Minél több magyar dinnye fogyasztására kívánja ösztönözni Nagy István agrárminiszter, a közösségi oldalára feltöltött videóban, mert így a magyar csal...

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

Idén hosszabb a dinnyeszezon

Idén hosszabb a dinnyeszezon

Dinnyefogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum (AMC), az akcióval az idén hosszabb dinnyeszezonra szeretnék felhívni a figyelm...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!