A magyar gazdákat súlyosan érintené a KAP-források csökkentése

Agro Napló
A magyar gazdákat súlyosan érintené, ha az EU következő költségvetési időszakában csökkenne a közös agrárpolitika finanszírozására fordítható források összege; ez szélsőséges esetben hektáronként akár 15 ezer forinttal kevesebb támogatást jelentene évente a magyar gazdálkodóknak, ami rendkívül veszteség lenne számukra – összegezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke április közepén Budapesten, sajtótájékoztatón.

Győrffy Balázs aláhúzta: ezért is tartotta szükségesnek a NAK, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), hogy fellépjen az uniós agrár büdzsé tervezett megkurtítása ellen. Így február végén a két szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett Magyarországon az uniós agrártámogatások mérséklése ellen. Ehhez a tiltakozó aláírás-gyűjtéshez most csatlakozik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is. Parragh László, az MKIK elnöke a helyszínen, a sajtótájékoztatón írta alá a petíciót számítógépen, a www.peticioamagyargazdakert.hu weboldalon. Eddig 165 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze a tervezett támogatáscsökkentés ellen – közölte a NAK elnöke. 

Parragh László arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy csatlakozva a NAK és a Magosz kezdeményezéséhez, arra kérik az MKIK területi kamaráit, a tagságukat, a vállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a petíciós kezdeményezéshez. Ugyanis. mint azt az MKIK elnöke aláhúzta: azok a támogatások, amelyeket az unió az agráriumnak nyújt, nagyon fontosak. Amennyiben az agráriumra fordított kiadások csökkennének, az nemcsak az agrárvállalkozásokat és a termelőket érintené negatív módon, hanem közvetve a teljes magyar társadalmat, sőt a felzárkózó országokat is. Különösképpen azokat, amelyek a mezőgazdaságban érdekeltek földrajzi adottságaik miatt.

Győrffy Balázs emlékeztetett: amennyiben a bevándorlást támogató erők többségbe kerülnek az új uniós törvényhozásban, reális a veszélye annak, hogy részben megszűnnek vagy eltorzulnak a tagállamok fejlődését szolgáló eddigi gyakorlatok. Ez esetben a migránstömegek befogadása, az alanyi jogon osztogatott juttatások, a migránskártyák, a költséges és eredménytelen integrációs programok, a megnövekedett biztonsági kiadások fogják elvinni a közös költségvetés jelentős hányadát.

Hangsúlyozta: a NAK határozottan kiáll amellett, hogy a migrációs helyzet kezelése alapvetően egy demográfiai és társadalmi probléma. Így jóvátehetetlen szakmai és etikai hiba volna az agrárköltségvetés terhére kezelni azt. Ezért a NAK határozottan kiáll amellett is, hogy a KAP forrásait – 2020 után is – az agrárgazdaság és a gazdák kapják.   

Jelenleg a magyar mezőgazdaság fejlődésének üteme az egyik leggyorsabb az EU-ban. A szűkösebb forrásokkal azonban ez a fejlődés megtorpanna. Felhívta a figyelmet: a magyar agrárgazdaságban reálkonvergencia valósult meg az elmúlt években. Érzékelhető módon közeledik az ország az uniós átlaghoz, a források beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezért a NAK arra buzdít minden magyar állampolgárt, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket, hogy csatlakozzanak a tiltakozó kezdeményezéshez – fűzte hozzá. Hozzátette: a petíciót május 3-dikáig lehet aláírni.

Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság írásban már kereste a kamarát a petícióval kapcsolatban. Az aláírások összesítése után a tervek szerint felhívják majd a Bizottság figyelmét : van egy megfontolandó állásfoglalás az agrárágazatra vonatkozóan. Hozzátette: az agrártársadalom az unió szinte minden országban igyekszik kifejteni álláspontját a szóban forgó ügyben. A NAK arra számít, hogy az uniós választásokat követően az újonnan megalakuló Bizottsághoz ez az üzenetek eljutnak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!