A magyar élelmiszerárak az uniós átlag alatt voltak 2019-ben

Agro Napló
A magyar élelmiszerárak az uniós átlag alatt voltak a múlt évben – ez tűnik ki az Eurostat (az EU Statisztikai Hivatala) által közzétett, a 2019-es, fogyasztási cikkek és szolgáltatások uniós árairól szóló elemzéséből. Ennek alapján hazánk az uniós átlaghoz képest olcsóbban kínálta a termékeit.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által ismertetett összegzés szerint tavaly a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala nagymértékben különbözött az unió 27 tagállamban.

A legmagasabb árszint Dániában (az EU átlagának 141 százaléka) volt, Írországban (134 százalék), Luxemburgban (131 százalék), Finnországban (127 százalék) és Svédországban (121 százalék) volt. A skála ellentétes végén a legalacsonyabb árszint Bulgáriában (53 százalék) és Romániában (55 százalék) volt. A legdrágább és a legolcsóbb termékek között majd háromszoros volt az eltérés. Magyarország 65 százalékkal a lista végéhez tartozik.

A múlt évben Dániában voltak a legdrágábbak az élelmiszerek, míg a legolcsóbbak Romániában. Dániában közel kétszer annyiba került az élelmiszer, mint Romániában. A dánok 129 százalékot, Luxemburg és Ausztria 124 százalékot, míg Románia 66 százalékot és Lengyelország 70 százalékot ért el az uniós élelmiszerek átlagáraihoz képest.

Magyarország a legolcsóbb országok közé tartozik az alkoholokat, a dohánytermékeket, és az éttermeket figyelembe véve, míg az élelmiszerek piacán (alkoholokat nem nézve) 85 százalékot ért el az EU-s átlaghoz (A részletes adatok az Eurostat elemzésében érhetők el.) – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!