A magyar borok és a turizmus erősítik egymást

Agro Napló
A borágazatban világszerte erős a verseny, ezért is jelentős a szerepe annak a 12 millió euró – mintegy 4 milliárd forint – értékű, ez évben megnyíló pályázati támogatásnak, amivel az Agrárminisztérium (AM) segíteni kívánja a jó minőségű magyar borok értékesítését az uniós belpiacon és a harmadik országokban is – jelentette ki az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a II. BorÉRT szakmai konferencián.

Feldman Zsolt Budapesten, a Vajdahunyad várában rendezett szakmai fórumon úgy fogalmazott, hogy „a szőlőfajták számában, a borvidékek és a termőhelyek sajátosságában megmutatkozó sokszínűség, amelyet mi itt a Kárpát-medencében magunkénak tudhatunk, egyszerre érték és kihívás” – közölte az agrártárca. Ezért előfordul, hogy időnként a minőségi borokból olyan mennyiségű tételek szállítását kéri egy-egy vevő, amely meghaladja a magyar termelők lehetőségeit – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzáfűzte: a bor olyan termék, amelynek helyét egy telített és igényes piacon kell megtalálni, ehhez nyújt majd segítséget a pályázati úton elérhető borpromóciós támogatás. A külpiacok mellett a helyi értékesítés szélesebb formáit is meg kell találni, ebben lehet a borászok segítségre a borturizmus, amely óriási lehetőségeket rejteget a hazai borágazat számára.

Mint azt Feldman Zsolt hangsúlyozta: a turisztikai eszközök felhasználásával a sokféle magyar bor lokális értékként, kisebb tételekben, már sokszor könnyebben értékesíthető. Így a borrégiók szerepének erősítését, a helyi termékek helyben történő eladását az agrártárca is támogatja, ezért is üdvözlendő a Balaton Régió kiemelt vendégként való megjelenése a BorÉRT konferencián – mondta az államtitkár.

Magyarország egyetlen borturisztikai rendezvényére a pincészeteket, turisztikai szakembereket, oktatási intézményeket, önkormányzatokat, szállásadókat, turisztikai attrakciókat kínálókat és nem utolsó sorban a magyar borok kedvelőit várták. Az idén a rendezvény kiemelt vendége és témája a Balaton Régió volt. A Borturisztikai konferenciát, kiállítást és vásárt a BorÉRT Borturisztikai Egyesület, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a KOCCINTAS.HU a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Balatoni Turizmus Szövetség partnerségével második alkalommal rendezték meg január végén Budapesten, a Vajdahunyad várában.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult az előlegkifizetés!

Elindult az előlegkifizetés!

Október 17-én hétfőn elkezdődött az idei egységes kérelmekhez kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés – mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!