A magyar állattenyésztésért végzett munkájáért kapott elismerést Farkas Sándor

Agro Napló
Magyar Állattenyésztésért emlékérmet kapott eddig az ágazatért végzett munkája elismeréseként az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára – közölte a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) az Agro Naplóval. Az elismerést Farkas Sándor a MÁSz küldöttközgyűlésén vette át.

A tájékoztatás szerint a szakma egyik legjelentősebb elismerése a MÁSz elnöksége évente egy személynek ítél oda. A díjat az kaphatja meg, aki a tenyésztés és tenyésztés-szervezés területén maradandót alkotott, kimagasló tevékenységet fejtett ki.

Farkas Sándornak, az ernyőszervezet egykori elnökének jelentős szerepe volt abban, hogy a szövetség és a tenyésztés-szervezés szakmapolitikai súlya az elmúlt években tovább erősödött. A jelenlegi miniszterhelyettes 2016-ban mint MÁSZ elnök és országgyűlési képviselő, javaslatot dolgozott ki a tenyésztés-szervezési feladatok éves támogatási keretének jelentős mértékű emelésére, amelyet a kormány elfogadott.

Ennek eredményeként 2017-től a korábbi 800-900 millió forint helyett évente 1,3 milliárd forint támogatás nyújtható a tenyésztőszervezeteknek törzskönyvezési és teljesítményvizsgálati feladataik ellátására. Ez a forrás jelentős segítség abban, hogy hazánkban versenyképes tenyészállat-előállítás valósulhasson meg, és Magyarország a lehető legkisebb mértékben legyen a külföldi genetikának kiszolgáltatva.

A világban jelenleg nagyon kiélezett verseny folyik a genetikai alapok fejlesztésében, igen nagy tudás-, technológia-, valamint tőkekoncentráció ment és megy végbe. Egyre kevesebb fajtával, hibriddel vagy genotípussal, egyre nagyobb állomány koncentrációban és egyre intenzívebben folyik az állati termék-előállítás. A közösségi hálónak és a technológia fejlődésének köszönhetően a világ akár legtávolabbi tájairól is viszonylag egyszerűen beszerezhető szaporítóanyag vagy akár tenyészállat.

Ilyen helyzetben a nemzeti szintű tenyésztési programok akkor tudnak versenyképesek maradni, ha magas szintű szaktudással a legújabb technológiai eredményeket kihasználva, jól szervezett keretek között folyik a szelekciót és a tenyészállat előállítást. A tenyésztés-szervezési támogatási keret e cél elérését szolgálja. Az már a tenyésztőszervezeteken múlik, mennyire sikerül ezt a lehetőséget kihasználniuk – olvasható a MÁSz tájékoztatójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!