A magyar agrárminiszter jövőre tárgyal osztrák kollégájával

Agro Napló
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megerősítette, hogy osztrák kollégája Andrä Rupprechter találkozót kért tőle az osztrák gazdálkodókat érintő magyarországi földügyletekkel kapcsolatban.

A vidékfejlesztési miniszter közölte: kész osztrák kollégáját fogadni az új esztendőben, és megvitatni vele azokat a kérdéseket, amelyeket Andrä Rupprechter felvetett. Magyarországon a termőföldre vonatkozó szabályozást mindenkinek kötelessége betartani, ez érvényes valamennyi földtulajdonosra és földhasználóra.

A közelmúltban elfogadott új Földtörvény mindenkire egyformán vonatkozik - tette hozzá. Fazekas Sándor megjegyezte: kíváncsi az osztrák mezőgazdasági miniszter álláspontjára, meg kívánja hallgatni, ő milyen problémákat vet fel. De - mint mondta - ő magyar részről nem lát problémát e területen a magyar-osztrák viszonyban. Jelezte: a tárgyalások pontos időpontja még nincs kitűzve, a megbeszélésekre az új évben kerül sor.

Sajtójelentések szerint az osztrák közszolgálati televízió az Ö1 szombat reggeli műsorában számolt be arról, hogy Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter Fazekas Sándornak írt levelében kifogásolta, hogy jövő év május 1-jétől érvényét veszti a magyar szántóföldek külföldiek által törvényesen megszerzett használati joga.

A kérdésben a miniszter egyeztetést kezdeményezett magyar kollégájával. Andrä Rupprechter szerint a magyar szabályozás olyan osztrák gazdákat is érint, akik minden szabályt betartva előre fizettek. Az osztrák miniszter azt kérte magyar kollégájától: lépjen fel annak érdekében, hogy a Magyarországon jogszerűen gazdálkodó osztrákok magyar társaikhoz hasonló feltételek között dolgozhassanak.

Úgy vélte ugyanis, hogy a diszkriminációmentes eljárás uniós jogelv - idézte a miniszter levelét. A sajtóhírek arról is szólnak hogy az osztrák APA hírügynökség úgy tudja: jelenleg mintegy 200 osztrák gazdálkodik magyar földeken, de hogy közülük hányat érint az új szabályozás, azt még nem lehet tudni.

(MTI)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki a kormány Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési, valamint fö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!