A magyar agrárium még jelentős tartalékokkal rendelkezik

Agro Napló
Az elmúlt 9 évben komoly eredményeket ért el a magyar agrárium a termelékenységet tekintve, így az európai uniós összehasonlításban is kiemelkedően fejlődött – jelentette ki agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei fórumán, Vasszécsenyben december elején.
 Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István arra hívta fel a figyelmet – közölte az Agrárminisztérium (AM) a kormányzati hírportálon -, hogy tavaly agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén összesen több mint 680 milliárd forintot használtak fel a gazdák az uniós és hazai forrásokból. A miniszter kiemelte: hazánk kivételesen jó adottságok birtokában van, amelyeket feltétlenül ki kell használni.

Hozzátette: az egyik kulcságazat a szántóföldi növénytermesztés, amely a magyar mezőgazdaság egyik stabil alappillére. Ezt támasztják alá az őszi betakarítási adatok is. A legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növény a kukorica, amely idén Vas megyében 26 ezer hektáros területről 8,5 tonna/hektárt hozammal, összesen 200 ezer tonnás termést adott – hangsúlyozta a tárcavezető. Emlékeztetett: napraforgóból 6800 hektárról 3 tonna/hektár hozam mellett  20 ezer tonnás termést takarítottak be.

A miniszter kitért arra is, hogy a betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Országos szinten az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97 százalékos, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött. Nagy István elmondta: a korszerű fejlesztések nélkül elképzelhetetlen a magyar agrárium jövője. A rendezvény végén átadták az V. Vas megyei betakarítási verseny díjait is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!