A magyar agrár-külkereskedelem jelentős partnere Románia

Agro Napló
„Románia Magyarország második legfontosabb agrár-külkereskedelmi partnerországa, agrár- és környezetügyi partnereinkkel élénk és jó az együttműködés, ezért is fontos számunkra a jó kapcsolatok elmélyítése” – fogalmazott a Román-Magyar Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság budapesti plenáris ülésén Farkas Sándor.
Fotó: Borsos Mátyás

 

Az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára felszólalásában megemlítette: az elmúlt időszakban hazánk több esetben is örömmel tett eleget a román fél tudástranszfert igénylő kéréseinek. Az akvakultúra területén Magyarország támogatja a további közös együttműködést romániai intézményekkel és vállalkozásokkal. Ezért különösen az édesvízi akvakultúra és halgazdálkodás fejlesztése, új projektek kialakítása, valamint kutatás, tudástranszfer és tudáscsere tekintetében készek vagyunk felajánlani az Agrárminisztérium és háttérintézményeinek közreműködését.

Farkas Sándor megköszönte a román fél határon átterjedő szennyezésekkel kapcsolatos tájékoztatását és kérte ennek a gyakorlatnak a fenntartását. „A Szamos nehézfém szennyezése végső soron Románia természeti értékét, a Duna-delta élővilágát is veszélyezteti, ezért közös érdekünk ennek megszüntetése” – mondta.

Az államtitkár  hangsúlyozta: a Román-Magyar Környezetvédelmi Vegyes Bizottság összehívásának fontosságát. Mint kifejtette, ennek a bizottságnak a keretében zajló tárgyalások teszik lehetővé a legjobb gyakorlatok megosztását, valamint az utóbbi években felmerült környezetvédelmi kérdések megvitatását.

Magyarország üdvözli Románia aktív bekapcsolódását a V4-es partnerségbe. 2018-ban a magyar V4-es elnökség agrár- és környezetvédelmi miniszteri találkozóinak meghívottja és aktív résztvevője volt Románia, a mezőgazdasági és környezetügyi eseményeken számítunk a román részvételre ez év júliusában induló elnökségi programokon – közölte Farkas Sándor.

A magyar politikus említést tett a nagy sikerrel zárult 2018-as Fegyver-Horgászat-Vadászat (FeHoVa) kiállításról, amelyen Románia díszvendégként vett részt. Egyúttal jelezte, hogy az idén őszre tervezett Vadászati és Természeti Világkiállításon Magyarország számít a nagy vadászati hagyományokkal rendelkező román részvételre – tartalmazza az AM közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!